НА КУБИ, када се поведе разговор о брачном стању Фидела Кастра, људи често, не без поноса, кажу да је он у животу волео “само једну жену” - Мирту, а да је после, када се од ње развео, био ожењен само с кубанском револуцијом, да у његовом животу није било више места ни за кога другог.
Брак са Миртом Дијас Баларт распао се после шест година, док је Фидел био у затвору. Ни он ни она о том разводу нису никада ни реч проговорили.
Нјихов син Фиделито кратко време је живео код мајке, на Куби и у Америци, а онда су га вратили оцу. Школовао се на Куби и на универзитету “Ломоносов”, у Русији, где је завршио нуклеарну физику, вратио се на Кубу и дан-данас се бави науком, клонећи се политике, мада је “слика и прилика” Фидела Кастра.
У животу Фидела Кастра, поред револуције и Мирте, било је и других жена. О томе су исписане књиге и лансиране невероватне приче. Писали су их новинари, додавали шпијуни, а “проговориле” су и неке од Кастрових бивших љубавница. Међу њима често се помиње име Нате Ревуелте, прелепе Кубанке коју је Кастро упознао пре него што ће кренути у напад на касарну Монкада 1953. године.
Нати је онда била удата за угледног и богатог кубанског хирурга Орланда Фернандеса Ферера, али Кастру није одолела. Почела је да ради за револуцију. Фидел се понекад крио од полиције у њеној кући, у којој ће се појавити и после изласка из затвора, у мају 1955. После два месеца боравка на острву, по изласку из затвора, Фидел је отишао с Кубе у Мексико, а Нати је идућег пролећа родила девојчицу којој је дала име Алина и презиме свог мужа Фернандеса, мада је дете било Кастрово.
Нати Реувелта је остала на Куби и после победе Кастрове револуције, развела се, а “сарадња” са Кастром је настављена. Четири деценије касније, њена ћерка Алина, која је отишла са Кубе, прво у САД, па у Шпанију, да се бави манекенством и да се удаје и разудаје, огласиће се скандалозном књигом у којој је написала да је она ћерка Фидела Кастра, прилажући као аргументацију писма која су њена мајка Нати и Фидел размењивали док је он био у затвору.
Књига “Алин - бунтовна ћерка Фидела Кастра” читала се по Америци и Европи, али Кастро се ни овог пута није огласио. Остала је нема и Алинина мајка Нати. Али, приче о Кастровим љубавним аферама ту се нису завршавале. Испоставило се, бар према свим тим љубавним “сторијама”, да Фидел ипак није био “ожењен” само револуцијом, да су у његовом животу постојале и друге љубави.
Најромантичнија, али и с призвуком недовршене трагике, била је љубав са “капетановом кћери”. У првој години после победе револуције, Кастро је на неком немачком броду у Хавани срео лепу и младу капетанову кћерку Мариту Лоренц. Лјубав је трајала скоро годину дана, да би се из те везе касније изродила једна од најневероватнијих шпијунских афера у којој је млада Немица из Бремена играла улоге љубавнице, агента и плаћеног атентатора!
Ни дан-данас није разјашњено до краја да ли је госпођица Коренц пала у мрежу ЦИА пре него што ће се наћи у Кастровом загрљају, или се то десило после, када је веза пукла, а Марита Лоренц отишла с Кубе у Америку, повређена и огорчена.
А прича се одвијала овако. Марита, којој је онда било једва двадесет година, по одласку с Кубе, негде почетком 1960. године, упала је у мрежу ЦИА, ако тамо већ није била. Годину дана касније су је убеђивали, и обучавали, да се врати на Кубу и отрује Кастра. Пристала је и отпутовала на Кубу, сместила се у хотел “Хавана либре”, где је живела док је била у вези с Фиделом.
Кастро је дошао. Ушао у њен апартман, поздравио се, и онда сугестивно, како то он уме, запитао бившу љубавницу: “Јесу ли те послали да ме убијеш?”
Девојка није издржала. Извадила је из ташне пилулу, показала је Фиделу, а онда је бацила у клозетску шољу. “Нјега је немогуће лагати”, признала је у својим мемоарима Марита, додајући да се онда бацила Фиделу око врата.
“Лјубав је победила”, написала је на крају своје приче.
Неко од новинара запитао је једном нобеловца Маркеса да ли је, пошто се дружи с Кастром, икада упознао неку његову супругу.
“Јесам”, одговорио је Маркес. “Фидел ми је сам никада није представио, нити је помињао. Али, једном приликом у авиону, једна жена ми је пришла и уз благ осмех рекла: ’Да вам се представим. Ја сам Фиделова супруга.’ Није ми рекла име. А после чујем да је Фидел није представио ни Раулу.”
Овде се никако не сме сметнути с ума да је Маркес из оног чаробног места које се зове Аракатака, и да је у његовим причама из Маконда свашта могуће, па чак и то да Кастрова жена лети авионом испод мора.
Кубанци воле такве приче, годе им, забављају их, мада не знају шта је од тога истина. Нјима је, ипак, најважније да је он ожењен кубанском револуцијом, да у његовом животу нема места за друге љубави.
Постојала је једна изузетна жена у животу Фидела Кастра. То је Селија Санчес, “докторова кћи”, коју је Кастро срео на Сијера Маестри 1957. године. Та изузетна жена, истанчане памети и пригушене лепоте, старија од Кастра пет година, ушла је у његов живот нечујно, да би из њега отишла, ако је уопште и отишла, када је умрла, 1980. године.
Селија је била “прва дама” револуције, члан највишег руководства, једна од икона револуције и недокучива мистерија Кастровог живота.
Селија је више од 30 година била “чувар кључа” Кастровог приватног и јавног живота а да ни у једном тренутку, ни за кога, тим кључем није откључала енигму Кастро.
После победе револуције, Кастро се уселио у њен стан у Хавани, живели су заједно, никада се нису венчали и нико није могао да каже да ли су били у љубавној вези, ванбрачној заједници, или је посреди била платонска веза. Фидел и Селија о томе никада ни реч нису изговорили.

ПЕТОРИЦА СИНОВА
НА Куби, а нарочито у иностранству, одавно се прича да је Фидел Кастро одржавао тајну везу с младом учитељицом из места Тринидад, у унутрашњости Кубе, и да с њом има петорицу синова, чија сва имена почињу са А - Алексис, Алехандро, Антонио, Александер и Анхел. Хроничари Кастровог живота тврде да је та веза до 1980. док је била Селија Санчес, Кастрова сапутница још од времена Сијера Маестре, држана у строгој тајности, али да је потом малтене легализована. Брака, међутим, није било.
(Наставиће се)