Фидел Кастро умре у Мајамију бар једном недељно, обично петком.
То већ личи на ону чувену новелу Гарсије Маркеса "Хроника најављене смрти", коју овога пута, са приметном дозом нестрпљења, пишу и читају припадници кубанске политичке емиграције на Флориди, а поготово у Мајамију, коју не зову без разлога "Мала Хавана".
Кастро тамо умире петком, ваљда зато да би његови опробани непријатељи имали цео викенд за "погреб".
У Мајамију је једног петка у јануару кренула таква вест. Лјуди су тог дана пресретали једни друге на улицама, преносећи од уста до уста дуго очекивану вест.
"Јеси ли чуо, умро Фидел..."
"Чуо сам. У Хавани ће то, кажу, за два сата и званично саопштити."
Репортер америчког листа на шпанском "Ел Диарио", Херсон Бореро, пише да то није био једини петак у којем је Фидел преминуо. Прошлог лета их је било три-четири, мада је вест најављивана и другим данима. Бореро каже да је израчунао да, када се узму све оне вести, подвале и спекулације о Кастровом умирању, још од времена Сијера Маестре па до Кастрове операције, дакле у тих 49 година колико је на власти, он је одлазио са овог света бар 576 пута. "То је за Гиниса", примећује Бореро.
Те спекулације подстиче, свакако, и Кастрова дуга болест и мистерија која се ствара око ње. Он је пао на болесничку постељу 27. јула 2006. године и од онда га нема у јавности. Појавио се неколико пута преко видео-снимака и са својим колумнама на страницама "Гранме". О стању његовог здравља сведочили су ретки посетиоци, а међу њима најчешће венецуелански председник Уго Чавес, који је за себе узео улогу председника Кастровог конзилијума.
Такве вести су подстакла и она повремена саопштења америчких обавештајних служби које су тврдиле да су откриле да је Кастро суочен са "завршном фазом рака" и да су му "дани одбројани". Најдаље у томе је отишао ондашњи амерички "обавештајни цар" Джон Негропонте, који је неколико седмица после Кастрове операције обавестио свог шефа Буша да је кубански лидер "готов".
Гласине о Кастровом крају, подстицала је свакако и мистерија око стања његовог здравља, јер је кубанско руководство, заједно са Фиделом, пре него ће он лећи на операциони сто, одлучило да Кастрова болест буде "државна тајна". "Чинимо то због њих, наших непријатеља са севера", објашњено је у Хавани у јулу 2006. године.
У Мајамију је у међувремену настављена "мртвачка грозница". Како извештава "Вол Стрит джорнал", тамошњи Кубанци, обузети мржњом против кубанског вође, просто су распамећени. Градске власти су сачиниле хитан план да их вест из Хаване не би изненадила, јер знају да ће онда више хиљада људи изаћи на улице. Можда ће неки покушати да запливају према Куби, могуће је да и отуда крену избеглице.
А у међувремену се прича свашта. Један грађанин "Мале Хаване", позвао је једног дана локалну телевизију да им саопшти "важну вест", која мора имати везе са Кастровом смрћу. Он је јављао да је са америчке обале и из свог чамца приметио египатске лађе у приобалним водама Кубе, како се примичу Хавани. Он је дојавио да је убеђен да се у њима налазе стручњаци за балсамовање Кастровог тела?!
Један други слушалац радија јављао је да има поуздане информације да се у Хавани не може наћи букет цвећа, јер је све безецовано за припреме Фиделовог последњег опроштаја.
И тако редом. Америчке власти су опрезније. Онај "обавештајни цар" Негропонте је променио ресор, а тамошње новине упозоравају Бушову администрацију да буде опрезнија са "старим лисцем" Кастром, да се са њим никада не зна шта смера, па чак ни то да ли је жив или мртав.
"Државна тајна" Кастрове болести се настављала, али су вести и детаљи почели да цуре. И сам Фидел је у једној од својих колумни написао да је био на "ивици смрти". Боливијски председник Ево Моралес, близак Кастров пријатељ, открио је да је Фидел, пошто је пао на болесничку постељу, оперисан "најмање десет пута" и да је његова судбина била сасвим неизвесна. То потврђује и Уго Чавес који је често обилазио оболелог Кастра. "У једном тренутку, рекао је он, живот му је висио о концу..."
Сада се стање здравља кубанског вође стабилизовало, није више у кризи, шета, ради гимнастику, повратио је нешто од тежине, али и сам каже да није у стању да се врати на функције које је напустио пре 19 месеци.
Ни Американци, који се грозничаво баве темом Кубе, њеном транзицијом и одласком Фидела Кастра, нису успели да продру у тајне његове болести. Истина, предузели су све што се може. Ангажовали су и "сателитски конзилијум" који је са небеских висина, како су саопштили, лоцирао кућу у којој се Кастро лечи. "Видели смо га у тренерци како се шета и како покушава да ради гимнастику."
У Мајамију су мање опрезни. Они чекају следећи петак.


ЧУВА МЕ БОГ
И председнику Джорджу Бушу, коме је Кастро као и деветорици његових претходника из Беле куће опсесија, прошлог лета се омакла још једна смрт кубанског вође.
Десило се то на некаквој прослави у Академији војне морнарице на Род Ајланду. Понет том опсесијом и лак на речима, каквим га је бог дао, он је изговорио и ове речи: "Ваљда ће Свевишњи овог пута одвести ка себи Фидела Кастра."
Проломио се аплауз.
Неколико дана касније Кастро је одговорио из болесничке посетље:
"Сада ми је јасно, рекао је, како сам преживео толике завере и претње, па и ове које долазе од Буша. Чува ме, ето, добри Бог..."
(Наставиће се)