ЈЕДНЕ вечери крајем октобра 1976. године, око 21 час, зазвонио је телефон у мојој соби. С друге стране жице био је дежурни ордонанс. Рекао је да ме другарица Јованка очекује у женском салону. Када сам ушао у салон затекао сам Јованку тужну, нерасположену и уплакану.
- Седите, друже докторе - рекла је једва чујним гласом. - Знам да је касно, али сам морала да вас позовем. Психолошки се врло лоше осећам, што можете видети по мом изгледу и мојим реакцијама. Чули сте какву је судбину доживела супруга Мао Цедунга. Нју су ухапсили. Боља судбина ни мене не очекује. Звала сам вас да се са вама посаветујем шта треба урадити да се то и мени не би догодило после Титове смрти.
Пошто сам заузео место у фотељи, Јованка је отпочела свој дугачки монолог:
- Вама је сигурно познато да је Чијанг Чинг била не само супруга Мао Цедунга, него и његов најближи и најоданији политички сарадник. Мао је у њу имао неограничено поверење. Нјегове мисли и идеје она је безрезервно прихватала и са групом својих следбеника претварала у дела. Замислите, молим вас, какав различит крај и третман имају два најближа сарадника. Док Мао Цедунга сахрањују уз највеће државне почасти као великог вођу кинеске револуције, његову супругу Чијанг Чинг, која му је била најближи сарадник, проглашавају вођом "четворочлане банде", хапсе је и осуђују као највећег криминалца који је починио најгнуснија дела.
- Ја сам у сличној ситуацији као супруга Мао Цедунга - јадала се Јованка. - Мене многи не воле због моје отворености, принципијелности, истинољубивости, због мојих моралних начела и доследног истрајавања на њима. Многи ме не воле, јер сам им отворено у очи рекла све што мислим о њима, а онима који су то заслужили знала сам упутити и тешке и непријатне речи. Забушанте, нераднике и преваранте, органски нисам подносила, због чега сам према њима била немилосрдна и без имало сентименталности удаљавала их са посла.

СТРАХ ОД ОСВЕТЕ

- МНОГИ ми, друже докторе, завиде на лепом животу - наставила је Јованка. - Они не знају како је горак хлеб који једем. Не знају како је тешко бити јавна личност која нема свог приватног живота. Многи не воле ни Тита. Кад то кажем, не мислим на народ. Мислим на многе руководиоце и његове назови пријатеље, који једва чекају да он умре. Поготово су нестрпљиви претенденти на његово место - Кардељ, Доланц и Лјубичић. Мука ми је када на њих помислим. Кад Тито умре, сва мржња према њему биће усмерена према мени. Многи ће бити срећни и задовољни да поносну и горду Јованку виде понижену и облаћену. Има сигурно и таквих који желе да ме виде иза решетака.
- Ја сам, докторе, потпуно усамљена жена која нема правих и искрених пријатеља. Мени у кућу, осим моје сестре Наде, нико други и не долази. Осим Тита, ја немам никог другог с ким бих могла да поразговарам и разменим мишљење. И кад ми је најтеже, ја се немам коме пожалити. Сви моји назови пријатељи издали су ме када су ми били најпотребнији. Вероватно су чули да ми је било обећано да ћу на Десетом конгресу СКЈ бити изабрана у ЦК. Предлог је требало да потекне од Дугоњића, Доланца, Бакарића и Кардеља. Они то нису урадили, већ су ме обманули. Уплашили су се да им Јованка не заузме "Титов престо". Да би исправили своју грешку, Кардељ и Бакарић су предложили Титу да ме одликује високим југословенских одликовањем због бриге коју показујем према њему као супругу.
- Замислите шта су ти подлаци смислили. Хоће да ме одликују за оно што је свака брижна супруга дужна да ради, а не за стварни допринос који сам дала као Титова главна сарадница и креатор многих његових најзначајнијих потеза. Одликовање је требало да ми преда Бакарић на дочеку Нове 1976. године у Загребу, али сам то одликовање ја одбила да примим. Видите какви су то људи. Ове ће ме хијене растргнути после Титове смрти. Шта да урадим да бих се заштитила? Тито није вечан. Он је стар човек. Нјему се сваког дана може нешто десити. Звала сам вас да о овоме проблему поразговарамо и да се посаветујем са вама.
Слушајући с пажњом Јованкину исповест, рекао сам:
- Стварно не видим никакав разлог за вашу бојазан да ћете после Титове смрти бити угрожени. Оно што ће вам најтеже пасти после тог губитка и због чега ћете дуго бити несрећни, то је промена вашег друштвеног статуса, односно губитка моћи и власти. Знам многе руководиоце који су после силаска с власти годинама били у кризи. Схватам да ће вам бити врло тешко да се после толико година владавине навикнете на живот обичне грађанке.

ВЛАСТ ЈАЧА ОД ЛЈУБАВИ

ЗАТИМ сам рекао:
- Што се тиче страха од неке освете оних којима сте нешто нажао учинили, да не кажем тежу реч, мислим да за то нема никакве бојазни. Менталитет наших људи је такав да њих интересује само особа која је на власти. Али чим сиђе с власти - престаје да буде интересантна. Таква особа брзо одлази у заборав. Она доживљава политичку, социолошку и историјску смрт.
- Тога сам и ја потпуно свесна, друже докторе. То ме можда највише и погађа. Поставља се питање шта предузети да до тога не дође.
- Остати на било ком положају и имати било какву власт - рекао сам помало у шали, иако сам то врло озбиљно мислио.
- На које положаје мислите? - радознало је упитала Јованка.
- То ћу вам рећи када будете чули праву истину о Чијанг Чинг.
- Друже докторе, у крајњој линији, права истина о Чијанг Чинг можда и није битна. Сада разговарамо о мени и мојој будућности. Чијанг Чинг сам навела као пример одбачене и незаштићене жене.
- Другарице Јованка, права истина о Чијанг Чинг врло је битна. Она је била сувладар свога супруга, али сувладар без званичних функција, добијених од државних институција или партијског апарата. Нјено сувладарство, као и ваше, везано је за судбину ваших супруга, њихову вољу и њихово трајање. То сте схватили и ви и она, али вам је однос према том проблему различит. Ви желите да обезбедите власт после Титове смрти, док је Чијанг Чинг то желела да уради за Маова живота. Она је уз помоћ Лин Бијаоа, команданта кинеске армије, покушала да изврши државни удар и да том приликом ликвидира свога супруга и сама преузме сву власт. Покушај није успео, а она је као завереник остала неоткривена. Други насилни покушај да преузме власт Чијанг Чинг је предузела десетак дана после Маове смрти, али ни ликвидација наследника Мао Цедунга Хуа Гуофенга није успела. Пошто су њене намере откривене, она је са своја три главна сарадника ухапшена и као "четворочлана банда" осуђена.
Моју причу о Чијанг Чинг завршио сам речима:
- Она је изузетно ценила и волела свога супруга Мао Цедунга. Покушај његове ликвидације са њене стране није био мотивисан мржњом и нетрпељивошћу, него благовременим обезбеђењем личне власти коју је волела и која је за њу више значила и од њеног супруга.
Моје излагање Јованка је врло пажљиво слушала. Била је дубоко замишљена. Можда се и она у себи преиспитивала да ли више воли власт или Тита. За Тита сам био сигуран да власт више воли него Јованку, а за Јованку сам то могао само да претпоставим.
- Пошто инсистирате да чујем праву истину о Чијанг Чинг, ја ћу вас радо саслушати - рекла је Јованка отпивши гутљај вискија. То сам и ја урадио, јер сам осећао да су ми уста сува.
- Кинеска културна револуција сматра се највећим масовним терором у историји човечанства - рекао сам. - Нјен идејни творац био је Мао Цедунг, а оперативни извршилац Чијанг Чинг. По својим неделима она спада у најмрачније и најстрашније женске ликове у људској историји. Сматрам да нема никаквог оправдања да себе упоређујете са њом. Чак и кад је у питању власт и однос према њој, вас две се у потпуности разликујете.

ДЕОБА ВЛАСТИ
ФЕЛЈТОН "Јованка Броз Титова сувладарка" припремљен је према одломцима истоимене књиге проф. др Александра Матуновића. Као Титов лични лекар, он је изблиза посматрао драму брачног пара Броз и својим саветима учествовао у њеном разрешењу. Др Матуновић први пут осветљава анатомију власти коју су делили Тито и Јованка. Књига има 270 страница, ауторско је издање, а у продаји (на киосцима) појавиће се 30. марта. Књигу штампа "Интерпрес", а његна цена биће 300 динара. Подброније информације на телефоне: 011/311 9234 и 063/238 210.

(Наставља се)