ОРУЖЈЕ и војна опрема за ОВПМБ обезбеђивани су шверцом. Поменута роба допремана је илегалним каналима, али и преко граничних прелаза са Албанијом и Македонијом, као што су Ђенерал Јанковић, Јазинце, Ћафа Прушит, Морина и Тропоја.
Припадници ОВПМБ оружје су куповали и преко појединих припадника КЗК, који су, са бившим члановима ОВК, формирали сопствене канале за илегалну трговину. После демилитаризовања ОВПМБ, поједини њени команданти организовали су илегално пребацивање дела наоружања на територију Македоније, за потребе припадника ОНА, на чему је остваривана знатна лична корист.
Непосредно после демилитаризовања ОВПМБ, од припадника те организације, који као фиктивне избеглице са југа Србије бораве на Космету, настојећи да избегну евентуалну кривичну одговорност због учешћа у терористичким нападима, на подручју Гњилана је формирана Ослободилачка војска источног Косова. Очекивања да ће ова формација наставити борбу за припајање Прешева, Бујановца и Медвеђе независном Косову, коју је започела ОВПМБ, нису се остварила, с обзиром на то да ова групација, до сада, није обезбедила већу масовност чланства.

КРИМИНАЛЦИ РЕМИЈА МУСТАФЕ
ПОСЛЕ званичног проглашења распуштања ОВК, октобра 1999. године, у различитим интервалима, на територији КиМ су регистроване активности око 40 оружаних група Албанаца, са по 10 - 300 активних чланова, углавном из редова бивше ОВК и лица склоних криминалу. Већи број ових група формиран је на иницијативу или непосредним ангажовањем Рустема Мустафе, званог командант Реми, Фатмира Хумолија и појединих официра КЗК, а делују под патронатом Хашима Таћија, Рамуша Харадинаја, или тзв. албанских тајних служби формираних на Космету.
Приоритетне активности припадника ових група у функцији су застрашивања српског становништва и етничког чишћења територије КиМ, ликвидације потенцијалних сведока за евентуалне хашке оптужнице против албанских терориста и елиминације политичких противника и њихових сарадника.
Посебно су запажене активности група које се називају **Идеаљи**, **Скифтери**, БИА, **Каштјела**, **Велики орлови**, **Црна рука**, **Орлово око**, **Црни орлови**, **Црни тигрови**, **Црне маске**, **Зјари**, **Акатана**, **Сигурија Вендит**, **Безбедност отаджбине**, **Национална застава** и друге.
Настојећи да се наметне као тзв. кровна организација свих албанских терористичких и сепаратистичких група у региону, АНА је током 2003. године, интензивирала оружане активности, које прати снажна медијска пропаганда.
Ова организација је основана крајем 1999. године, али се значајније експонирала две године доцније.
Током разоружавања припадника ОНА у Македонији, у чијем саставу су били и бивши чланови ОВК и ОВПМБ, тај процес је, од самог почетка, дезавуисан масовним преласком припадника ове организације у редове новоформиране АНА и то без икакве процедуре, већ само променом амблема на униформи. На тај начин, албански терористи су наставили своје активности, без бојазни да ће сносити санкције међународне заједнице, која је прогласила ОНА за терористичку организацију, што тада није био случај са АНА.

ШЕСТ ШТАБОВА АНА
ТЕРОРИСТИ АНА врше опсервирање и праћење кретања и активности припадника полиције и војске, формирају штабове, допремају оружје за своје акције и складиште га у посебне базе, мобилишу и обучавају чланове, те обезбеђују њихово пребацивање до места извршења акција, као и повлачење на безбедну територију.
У организационом погледу, АНА је војно крило шире политичке групације Фронт за национално уједињење Албанаца, у оквиру које делују још и информативна служба под називом Албанска национална безбедност, те Албански национални фонд, као централно финансијско тело.
Оснивач ФНУА је Револуционарна партија Албанаца из Тиране, чија је сестринска странка на Космету веома екстремна Партија главног уједињења. Председник ФНУА је Гафур Адиљи, који користи псеудоним Ваљдет Вардари, пореклом из Кичева, у Македонији, док је Хидајет Бећири, звани Аљбан Вјоса, политички секретар ФНУА из Албаније, био члан Централног комитета партије рада, својевремено једине странке у комунистичкој Албанији. У руководећем саставу ФНУА је, иначе, више лица из Албаније, међу којима су поједини академици и јавне личности.
АНА је организована по територијалном принципу, у **дивизије** са штабовима. За Космет и југ Србије, у области која се назива Дарданија, надлежна је тзв. дивизија **Адем Јашари** са седиштем у Гњилану. У западној Македонији, односно Илириди, дејствује дивизија **Скендербег** са штабовима у Дебру и Тетову, чији се командант представља псеудонимом Идриз Иљаку. Дивизија **Малесија** покрива истоимено подручје у Црној Гори, са штабом у Улцињу, и директно је везана за штаб у Скадру, док је дивизија **Самерија** задужена за спровођење активности у јужној Албанији и северној Грчкој.

(НАСТАВЛЈА СЕ)