НИГДЕ вера и нација немају мање значаја него у криминалу. То се најбоље види и на примеру Косова и Метохије, где руку под руку **раде** српски и шиптарски криминалци. Основни **бизнис** је трговина наркотицима, крађе, аутомобили, бело робље... **Посао** није прекинула ни тренутна ситуација.
Већина криминалаца Срба избегла је на ужу територију Србије, али је наставила са старим **занатом**. Често добро функционишу и криминалне везе са старим крајем, тачније са шиптарским **колегама**.
Полиција у Косовској Митровици регистровала је шест организованих група криминалаца и једног **солисту**. Прву екипу предводи Исмет Османи и сви чланови су Шиптари. Они растурају дрогу, краду аутомобиле, чине разбојништва и тешке крађе, али и кријумчаре оружје, нафту, цигарете... Успут организују и проституцију. Утврђено је да су финансирали такозвану ОВК, али и да имају одличне везе са криминалцима у СРЈ, посебно Београду.
Вођа друге групе је Исмет Хаxа, а основна **делатност** им је кријумчарење оружја. Учествовали су у више отмица Срба, а убијали су и српске полицајце. Хаxа је једно време био командир полиције у Косовској Митровици. Контролишу и трговину цигаретама, нафтом, проституцију... Трећу **мешовиту** (Срби и муслимани) екипу организовао је Омер Касумовић, и они представљају **везу** између јужног и северног дела Митровице за оружје, аутомобиле и дрогу...

ЗЛАТАРЕ И - БАНКЕ
Чланови четврте дружине су Иван и Звонко. Специјалност су им крађе возила и фалсификовање. За њима је расписана централна потерница. Пету групу предводи Хадин Зенељи, у којој је и његов син Арбен. Они чине разбојништва и крађе, и то најчешће уз употребу оружја. По Аустрији, Немачкој,Швајцарској и Мађарској пљачкали су златаре и банке. Приликом једног од **похода** убили су двојицу пролазника.
Браћа Дарко и Марко вође су последње косовскомитровичке криминалне групе. НЈихова специјалност су крађе и разбојништва, као и одузимање возила. За своја недела често су ангажовали Бојана из Звечана и његову девојку. Дарко је тренутно у затвору због разбојништва, а постоје оперативна сазнања и да је убио Дејана Седларевића.
На подручју Приштине регистрована је једна криминална група. НЈу предводи Агим Муратоли, а чланови су Србин и Шиптар. Поред разбојништава и крађа, растурају и дрогу. Осим по Космету, **крећу** се и по Београду, Нишу, Лесковцу... И на територији Пећи **дејствовала** је једна екипа. НЈу чине Срби, а воћа је Небојша. Познати су по називу **шакали**, а формирани су за време рата 1999. године.
**Шакали** су извршили неколико крађа, убистава и разбојништава на подручју Космета. Поднете су и кривичне пријаве против њих, али због познатих догађаја, они су и даље на слободи. За Небојшу постоје подаци да је кривична дела починио широм бивше СФРЈ, а тренутно се настанио у Подгорици. Тамо прави кућу, а још једну је започео и у Београду.
Приликом повлачења из Пећи ова група је узела велики број бланко-образаца за пасоше, саобраћајне дозволе, возачке дозволе, печате... И данас одржавају везе са бившим челницима пећке полиције и суда.

ПОСАО ПО СТАРОМ
СУП Призрен био је евидентирао шест **солиста**, и то Кадира, Тодора, Ненада, Бојана, Драгана и Златана. Већина их је тренутно у Србији, а у **опису послова** су им разбојништва и крађе, али и убиства, због чега су неки и у затвору. У Урошевцу је за криминал био **задужен** Живорад, који је углавном чинио тешке крађе и фалсификате. До сада је 13 пута осуђиван. Тренутно борави у Штрпцима, а повремено долази и у Београд, Ниш и Крагујевац.
Ђаковица је имала седам криминалаца који су све држали у својим рукама. Александар, Богић, Давор, Ристо, Ратко, Дејан и Бојан, поред разбојништава и крађа, проваљивали су у куће, крали возила... Тренутно су на територији Србије и већина их се прикључила некој од криминалних дружина и наставила са **послом**.
Дејана и Игора евидентирала је гњиланска полиција. И они су крадљивци, обијачи, говоре шиптарски и одлично сарађују са њима. Тренутно бораве на подручју Неготина, Београда и Обреновца.
Крађа и трговина моторних возила посебна је прича. Тиме се на Космету бавила једна група из Приштине, али и криминалци из Урошевца, Пећи... Неки од њих су били припадници Српске доборовољачке гарде, али и МУП-а Србије. Иван, Милић и Дејан су бивши полицајци СУП Пећ. Они су учестовали или посредовали у откупу украдених возила.
Са истим **пословима** наставили су и по повлачењу са Космета. Први је повезан са екипом из Кумодража која је прошле године привођена у смедеревску полицију због крађе аутомобила. Други је на територију Србије довезао већи број возила, које је препродао. Са двојицом другара **радио** је и по Крагујевцу. Тренутно је у Аранђеловцу, где сарађује са бившим полицајцима.
Трећи је по доласку на ужу територију Србије наставио са фалсификовањем документације за аутомобиле и препродајом возила. Прикључио се једној шабачкој екипи која је прошле године ухапшена у Краљеву. У **походе** често одлази и са тастом.

МУТНА СЛИКА
Двојица криминалаца су евидентирана на Космету као трговци белим робљем. Извесни Дамљан прикључио се једној екипи из Новог Пазара која се бави ситим **бизнисом**. Тренутно је у Косовској Митровици и Звечану. Закупио је један локал и доводи девојке из Румуније, Молдавије и Србије, где их тера да се проституишу. Младе жене најчешће подводи војницима КФОР и УНМИК.
У вези је и са новопазарцем Сафетом, од кога, према оперативним сазнањима, откупљује девојке. Повезан је са још неким криминалцима. Према девојкама је јако агресиван, а често нуди сарадњу полицији. Оперативни подаци казују и да се илегално наоружао.
На подручју Косовске Митровице и извесни Дејан организује трговину белим робљем и проституцију. Узео је у закуп ноћни бар. Преко својих веза девојке купује у Молдавији, Русији и Румунији. Запошљава их у свом локалу и тера на проституцију. Подводи их припадницима полиције КФОР и УНМИК.
Оперативни подаци указују да жене купује од криминалних група у Београду и да их плаћа од 1.500 до 3.000 марака. Кад их се клијенти **засите**, препродаје их даље. Врло је агресиван и склон алкохолу, а илеглано је и наоружан. Поред овога, регистрован је и као крадљивац аутомобила. Дружи се са шиптарским криминалцима са којима одржава изузетне везе.
Последњих неколико недеља **Новости** су својим читаоцима покушале да дочарају бар делић криминалне слике која је тренутно у Србији. Мафија је и даље јако моћна, обрачуни и претње се настављају. Последње афере и догађаји на политичкој сцени Србије то најбоље одсликавају.

(КРАЈ)