Наручивање

Ваша корпа је празна

САЛАМБА

Гистав Флобер

Библиотека: “Златни Французи”

Формат: 125 x 207 мм

Број страна: 287

Повез: Тврди

Година издања: 2010.

ИСБН: 9788674461822

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

О књизи

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Тема романа је мало позната епизода из Првог пунског рата: побуна варварских плаћеника против Картагине коју предводи Либијац Мато. Лепа Саламба, кћи славног војсковође Хамилкара, успева да врати у храм украдени свети вео богиње Танит, заштитнице Картагине, заводећи вођу побуњеника и тако преокрене ратну срећу на страну Картагине. Плаћеници су поражени, Мато умире у мукама, али ни Саламба не може да преживи смрт човека кога потајно воли.


Цена 100,00 дин.

Количина

Kliknite na dugme ispod ako želite da pročitate odlomak iz knjige. Прочитајте одломак из књиге

О АУТОРУ

Гистав Флобер (1821-1880) један је од оних великих писаца чије дело је извршавало одлучујући утицај на књижевност нашег времена. Нјегови романи Госпођа Бовари и Сентиментално васпитање, ремек-дела реализма, незаслужно су засенили један од најбољих историјских романа у француској књижевности, Саламбу.

Саламба је мање реконструкција једне ишчезле цивилизације о којој је остало мало сведочанстава, а много више плод бујне списатељске маште. Тема романа је мало позната епизода из Првог пунског рата: побуна варварских плаћеника против Картагине коју предводи Либијац Мато. Лепа Саламба, кћи славног војсковође Хамилкара, успева да врати у храм украдени свети вео богиње Танит, заштитнице Картагине, заводећи вођу побуњеника и тако преокрене ратну срећу на страну Картагине. Плаћеници су поражени, Мато умире у мукама, али ни Саламба не може да преживи смрт човека кога потајно воли.

Флобер не жели да ствара историјску фреску - њему је потребна само историјска позадина да би на њој насликао своје химере. По свом обичају, он ће се брижљиво обавестити о Картагини, па чак и путовати у Тунис да би видео места на којима ће сместити радњу свог романа, али заплет, личности, описи, плод су његове уобразиље.

"Желео сам да фиксирам једну фатаморгану, примењујући на антику поступке модерног романа", бележи Флобер. Можда више негу за Ему Бовари, Флобер је могао рећи за Хамилкарову кћер: "Саламба - то сам ја".

Визија светга у овом роману је трагична: "Из ове књиге избија огроман презир према човечанству", бележи Флобер. Једна цивилизација на заласку приказана је у својој безграничној суровости и сјају, тако рећи скулптурне лепоте. Призори битака и гозби, који подсећају на античке барељефе, спадају међу најлепше описе у француској прози, а Флобера с правом сматрају највећим мајстором стила у француској књижевности.

Слични производи

ЧИЧА ГОРИО

ЧИЧА ГОРИО

Оноре де Балзак

Цена 100,00 дин.

КАЉУГА - Распродато!

КАЉУГА - Распродато!

Емил Зола

Цена 100,00 дин.

ЈОВАНКА ОРЛЕАНКА Распродато

ЈОВАНКА ОРЛЕАНКА Распродато

Марк Твен

Цена 50,00 дин.

Изабраник РАСПРОДАТО

Изабраник РАСПРОДАТО

Томас Ман

Цена 100,00 дин.

Прикажи све вести

Курсна листа

09.12.2019
117.16 117.86 -0.01
106.74 107.38 -0.25
138.77 139.60 +0.12
105.48 106.12 -0.22

Комплетна курсна листа