КАДА се споје шаргарепа и цвекла, добија се сок чија је свака кап прави лек. Чувени руски народни лекар Генадиј Петрович Малахов препоручује да се овакав сок попије најмање једном недељно.

За цвеклу је добро познато да може да “поправи” сваки организам, јер је препуна минерала, витамина и беланчевина, а када се дода и шаргарепа - јасно је да се ради о напитку који “диже из мртвих”. Наравно, пожељно је да су ове биљке узгајане на органски начин.

Цвекла се одавно сматра за једну од најлековитијих повртарских култура, лако се вари и ово лековито поврће може се употребљава током целе године. Сок од цвекле повећава телесну издржљивост и јача циркулацију, јер нитрати који се у њој налазе шире крвне судове.

Добро су позната лековита својства шаргарепе код људи са проблемима очију, јер садржи витамин А, а доказано је и да помаже у превентиви карцинома. Идеална доза шаргарепе је један децилитар дневно, али оболели од анемије могу да попију више. Оболелим од јетре је довољно пола литре овог сока. За артериосклерозу треба пити литар сока од шаргарепе, јер дукарин у овој биљци шири крвне судове.

Сок од шаргарепе и цвекле се препоручује људима који иду на хемотерапију, јер се савршено бори против карцинома. Одличан је и за оне који се осећају преморено, немају енергије или су апатични.

Међутим, код особа које имају ослабљен имунолошки састав, може да се догоди да организам реагује на веће дозе овог сока. Дозирање је изузетно битно, па на почетку не треба узимати велику количину, јер је напитак веома јак, па може да изазове вртоглавицу. Међутим, то је нормалан знак елиминације токсина из тела. Уколико се појави вртоглавица треба пити што више воде, како бисте помогли процесу чишћења. Унос сока треба постепено повећавати.

Сок треба бити бар једном недељно, а здрави састојци, осим шаргарепе и цвекле, могу се мењати како би се добио различит укус. Укус цвекле је специфичан, па се треба полако навикавати на њега, због чега је добро додати и остале састојке које непце радо препознаје.

Захваљујући свежим соковима, жена може да постане лепша! Наиме, витамини и минерали чине да коса постаје мање ломљива и спречавају опадање власи. За лепу косу се саветује сок од шаргарепе, али и краставца, јер садржи калијум, калцијум, фостор и натријум. Сокови помажу и против кртих и слабих ноктију, који су најчешће последица неправилне исхране.

Напици од воћа и поврћа имају благотворно дејство на кожу, јер је хидрирају и побољшавају изглед сувог и беживотног лица. Краставац одличан је за кожу лица, а ако се помеша са цвеклом и шаргарепом, жена ће имати леп тен. Сок од мандарине даје лицу свеж изглед и регулише рад црева.


РЕЦЕПТ ЗА СОК број 1

Састојци:

Четири јабуке

Три шаргарепе

Две цвекле

поморанџа

кришка целера

пола кашичице ђумбира

(може у праху)


Припрема:

Сви састојци се очисте, исецкају и убаце у блендер. Када се добије сок додаје се пола кашичице ђумбира. Заслади се медом према укусу. Сок се пије ујутру, а после десет дана се виде промене расположења и енергије.


РЕЦЕПТ ЗА СОК број 2

Састојци:

Један килограм цвекле

Један лимун

1/2 килограма шаргарепе

Три поморанџе

Три јабуке, мед


Припрема:

Сви састојци се добро очисте и убаце у блендер. Када се добије сок, расподели се у стаклене флаше или тегле и чува у фрижидеру. Сок се увек пије ујутру, на празан стомак, само пола чаше.

РЕЦЕПТ ЗА СОК АНТИОКСИДАНС

Састојци:

- Три целера

- пола црног лука

- чешањ белог лука

- једна стабљика броколија

- једна јабука


Припрема:

Сви састојци се ошисте, а целер, јабука и броколи исеку у коцкице. Све се убаци у соковник и направи сок који се сипа у чашу и одмах попије.


РЕЦЕПТ ЗА СОК ОД ШАРГАРЕПЕ И ЈАБУКЕ

Састојци:

- Четири шаргарепе

- Два целера

- Једна јабука

- Четири стабљике першуна

Припрема:

Шарагрепа, целер и јабука се очисте и исецкају на коцкице, а першун опере. Све се стави у соковник и попије сок док је свеж.


РЕЦЕПТ ЗА АНТИБИОТИК СОК

Састојци:

- Две шаргарепе

- Један чешањ белог лука

- Једна шака мајчине душице

- Једна паприка

- Пола краставца

- Једна јабука


Припрема:

Сви састојци се оперу, очисте, а краставац, шаргарепа, паприка (не љушти) и јабука исеку на коцкице. У соковнику исцедити све састојке. Пије свеж сок. 


РЕЦЕПТ ЗА СОК КОЈИ ПОДИЖЕ ИМУНИТЕТ

Састојци:

- Две стабљике целера

- Две шаргарепе

- Један чешањ белог лука

- Једна јабука

- Један центиметар корена ђумбира (кашичица у праху)

- пола лимуна


Припрема:

Целер, јабука, ђумбир и шаргарепа се ољуште, исецкају и убаце у соковник. Лимун се исцеди и дода бели лук. Када се добије сок, пије се свеж.