НАЈЈЕФТИНИЈИ и најделотворнији лек за све оне који имају проблема са бубрезима је просо.

Ова јефтина житарица може да се нађе у било којој радњи здраве хране, а пошто се користи за лек треба купити најквалитетнију и по могућности - органску. Наиме, просо за две недеље решава проблем са болним бубрезима, избацује песак и уклања инфекцију.

Међутим, просо је одлична храна и за анемичне особе, а добра је намирница и све које мучи гастритис. Доскоро се мислило да је просо сиротињска храна коју треба давати птицама, али ово зрневље су Словени јели далеко пре него што је стигао кукуруз у Европу.

Напитак за бубреге

Ставите увече 200 грама проса у дубљу посуду и прелијте са два литра воде. Ујутро полако процедите вишак беле воде коју просо није упио у посебну чинију. Ова вода се пије као лек током дана у количини која прија организму. После две недеље редовног пијења воде добијене од проса бубрези би требало да буду у неупоредиво бољем стању, упала да нестане, каменчићи и песак да буду избачени, а бубрези регенерисани.

Просо за доручак

Натопљен просо ујутру не треба бацити, већ направити кашу за доручак која је одлична за све које мучи гастритис. Просо се пребаци у шерпу да огрезне у води и кува око 15 минута. Каши може да се дода со и да буде слана, али и да се убаци шећер и коцкица бутера.

Каша за анемичне

У 100 грама проса има седам грама гвожђа, па се користи за превенцију од анемије. Натопљен просо се скува у сојином млеку, а додају се седам бадема (могу да буду и самлевени), вишње или бруснице (могу и суве) и једе уз сок од цеђене поморанџе.

Прилог уз јело

Просо одвојен од воде може да се поједе. Каша од проса се прави једноставно, а одличан је лек за анемију. Каша може да буде и прилог месу тако што се просо, када се процеди, пребаци у шерпу са топлом, сланом водом и прокува. Када је готов, на тањиру се поспе насецканим першуном и прелије соком од печења.

Слатка каша

Шест кашика натопљеног проса се скува уз мешање, а чим проври додају се коцкице или кришке две очишћене јабуке. Када се згусне у кашу додају се ванил шећер и цимет. Када се склони са ватре, додају се, према жељи, две кашике семена лана и сушено воће попут брусница.