ПЕРШУН је надалеко чувен као биљка која доприноси убрзаном избацивању течности из организма, па је посебно препоручљива код особа које имају оболеле бубреге и проблеме са мокраћним путевима. Корен ове биљке делује као диуретик и користи се за лечење разних облика водене болести, какве су прекомерно накупљање течности у организму. Иако се у традиционалној медицине препоручује и код артритиса и гихта, показало се да першун ефикасно испира бактерије из уринарног тракта, у случају инфекције мокраћних органа, као и након операције простате, ради бржег опоравка.

Осим течности, подстиче и излучивање соли из организма што позитивно делује на смањење крвног притиска и уједно помаже код гојазности. Листови першуна су изврстан извор витамина Ц, па је добро јести их и у свежем облику.


Чај од корена

Корен першуна који тежи око 15 грама исецка се на ситне коцкице и убаци у 200 милилитара кључале воде и додатно прокува још пет минута. Посуда се потом поклопи и остави да се прохлади око 15 минута, након чега се исцеди и конзумира млак без додатних заслађивача. Да би могао да испољи све своје лековите моћи потребно је пити две до три шоље овог напитка у току дана.