НЕКАДА је била најраспрострањенија гајена биљка у Србији. Имала је вишенаменску улогу, али је данас конопља готово заборављена на нашим просторима. Штета, зато што је изузетно и лековита - снижава холестерол и висок крвни притисак, побољшава циркулацију и имунитет, подиже енергију и поспешује рад метаболизма, олакшава ПМС симптоме и артритиса, а одлична је и за све који вежбају, јер опоравља мишиће.

Када се томе дода чињеница да конопља лечи суву кожу и коси враћа сјај, јасно је зашто би је требало унети у исхрану. Конопља садржи више омега 3 есенцијалних масних киселина од било које рибе на свету. Семе конопље садржи све неопходне амино-киселине у правој размери за исхрану људи, а има их више од млека, меса и јаја. Семе је и адекватан извор дијететских влакана, калцијума, калијума и гвожђа, а садржи и антиоксидансе, као и хлорофил. Препоручује се конзумација целог семена конопље, јер је добар извор фосфора, магнезијума, цинка, бакра и мангана. Пошто је конопља пуна протеина (има их више од соје) који су лаки за варење, треба да је користе и спортисти.

Конопља садржи и обиље добрих масти и доказано је да помаже у одржавању здравља срца, нивоа холестерола и нормалног крвног притиска. Одлична је и за жене којима је потребна хормонска равнотежа. Обезбеђује енергију више од енергетских пића. Погодна је за оне који не могу да једу глутен, шећер, млеко, коштуњаво воће и месо. Савршена је за затвор у стомаку.

Поред тога што помаже у варењу, спречава надутост и запаљење црева, избацује токсичне материје, помаже у борби против гојазности и штити од рака. Конопља се у свакодневној исхрани највише препоурчује пацијентима са кардиоваскуларним обољењима.


РЕЦЕПТИ

Чај од конопље

Само један грам сушених листова (једна кашичица) треба да се прелије са децилитром прокуване воде. Када одстоји поклопљено десет минута може да се заслади и попије. Конопљин чај може да се комбинује са природним чајевима (у размери пола-пола) и лимуном. Оптимално је дневно попити две-три шољице чаја.


Хлеб од конопље

Пола килограма пшеничног и 75 грама брашна од конопље треба умесити са 350 милилитара воде или млека, три-четири капи уља конопље, кашичицом соли и жутог шећера. Када се умеси, пре печења у рерни се у кору убацују семенке конопље са љускама (око 100 грама).

Конопљино брашно се користи у свим рецептима за теста, али никада његов удео не треба да прелази 20 одсто.


Сочни квадратићи од конопље

Блендером треба самлети четири банане, а у чинији помешати две шоље конопљиног лана (претходно потопљено у воду) и по једна и по шоља семена бундеве, сунцокрета, сувог грожђа и кајсија. Све се то убацује у блендер и када се сједини кашиком се формирају кругови дебљине три-четири центиметара на папиру за печење. Колачи се не пеку, већ суше дан-два на собној температури или у најблаже угрејаној рерни.


Протеинска бомба од конопље

Банану треба очистити, исећи, попрскати лимуновим соком и убацити у блендер. Додају се и остали састојци: 300 милилитара хладног млека, по кашичица меда и уља конопље, као и кашичица конопље у праху.


Чоколадни смути од конопље

У блендер се мељу од две до четири кашике конопље у праху, шоља путера од кикирикија, две зреле банане, кашичица насецкане црне чоколаде, шака спанаћа (или кеља) и шоља хладног млека.


Чоколадни колачићи

Док се рерна греје на најјаче, у велику чинију треба сипати јаје, кашичицу исецкане црне чоколаде, по шољу путера од кикирикија и конопљиног семена, пола шоље соде бикарбоне и шећера. Када се све измеша (измиксира), праве се лоптице, ређају по плеху и пеку 10-15 минута.


Хумус од конопље

Три кашике семена конопље, по две кашике тахинија, уља од конопље и лимуновог сока, треба помешати са пола шоље леблебије, два чена белог лука и морском соли, бибером и кумином. Измешано се миксује док се не направи глатка паста која се маже на хлеб.


Намаз од јабуке и конопље

У блендер се сипају две шоље наренданих јабука, по пола шољице семена конопље, цејлонског цимета и праха конопље, као и кашичица сока од лимуна.


А. М.


///////////////////

20.04. здравље 1 17:42 најважнија



Како да мрачни стан буде светлији


Ако вам је стан окренут ка северу, немате довољно прозора или из неког разлога немате довољно светла, ево неколико трикова да осветлите животни простор


Док зими некако можемо да поднесемо таму у стану, на пролеће, кад се све буди, мрак нам много теже пада. Ако вам је стан окренут ка северу, немате довољно прозора или из неког другог разлога немате довољно светла, ево неколико трикова да осветлите животни простор.

Бело - Неки дизајнери предлажу много огледала како би рефлектовала светлост, други пак, кажу, да је то мит. Оно око чега немају дилему ни једни ни други је бела боја. Она помаже да се светлост "разлије" по простору јер не апсорбује ниједну боју. Офарбајте плафон и зидове у бело, али размислите и о белом нашештају, па и детаљима, попут рамова за слике, лампи, завеса. Намештај од светлог или белог дрвета "осветлиће" простор.

Осветљење - Вештачко светло може невероватно да промени сваки простор, а његов значај посебно долази до изражаја у мрачним становима. Жуто светло ствара интимнију, топлију атмосферу, али ако желите светлији изглед, изаберите светиљке белог светла. Треба да имате што више извора светлости, па купите подне и стоне лампе и немојте да занемарите зидове. Осветљење изнад слика у дневном боравку и уградне светиљке испод висећих делова у кухињи даће простору софистицираност.

Плаво - Природна светлост је хладнија од вештачког жутог светла, тако да додатак мало плаве боје у ентеријер даје простору небески одсјај. Можете један зид префарбати у загаситоплаву која је неутрална, па се може уклопити у скоро било који ентеријер.

Црно - Звучи нелогично, али мало црне на правим местима још више ће истаћи белу боју и осветлити простор. Црним елементима приступите опрезно, нека то буду витке подне лампе, рамови за слике, ивице на столицама. Ако се плашите употребе црне, користите тегет.

Теписи - Ламинат или дрво тамне боје изгледају лепо и софистицирано, али и мрачно. Зато је боље, ако имате таман под, да га прекријете тепихом светлијих тонова. Ово је посебно важно у ходницима и просторијама без имало природне светлости.

Умереност - Ма колико да вам је стан мрачан, не претерујте са вештачким светлом јер то може да буде контрапродуктивно. Мора да постоји равнотежа између природног и вештачког светла, око воли сенке које простору дају дубину.