УКОЛИКО планирате да овог пролећа посејете травњак, знајте да је оптимално време за његово заснивање од половине марта до половине маја. Није добро да се сеје касније, јер тада наилази сушнији период, па би тек изникла трава и семе могли да страдају због недостатка воде.

Најпре треба да припремите терен и то тако што ћете простор на којем желите да буде посути слојем од двадесетак центиметара плодне земље. Неопходно је и да терен добро очистите и поравнате пре сејања.

Када траву посејете, грабуљама треба да промешате земљу са семеном, потом тло треба поваљати, то јест угазити га да семе добро “легне”, односно уђе у земљу један центиметар. Засејану траву треба лагано залити, а у просеку јој треба десет дана да никне. Избегавајте да ходате по терену на којем сте посејали траву.

Препорука је да поставите даске на неколико места како бисте имали приступ вашем будућем травњаку, а да по њему не газите. Такође, очекујте да ће са травом одмах да никне и коров, па га одмах почупајте, да не би “угушио” младе власи и у старту покварио травњак.

Од тога каква ће бити улога и функција вашег травњака, зависиће и какво ћете семе да одаберете, односно хоће ли ваш травњак да буде само украсна површина по којој ћете само повремено газити или на њему планирате да роштиљате и играте се са децом. Постоје врсте траве које веома добро подносе гажење. То су разне мешавине сорти, па њих треба и да одаберете уколико ћете травњак често да користите.