Није тако позната као хризантема или циклама, али зимзелена лепотица, ерика, све је популарнија код нас. Не без разлога - није скупа, прилично је отпорна, а лепо изгледа.

Већина врста од 860 колико их укупно има, потиче са југа Африке, али неке се налазе и у области око Средоземног мора. Цветови су обично ситнији, беле, розе и љубичасте боје, а листови игличасти (на латинском њено име значи метла).

Распитајте се коју врсту купујете јер неке цветају зими, друге на пролеће, једне могу да опстану у башти, где се често налазе поред четинара, а другима одговарају искључиво кућни услови, па се саде као собне биљке. Ерика воли хладну, али осветљену просторију, идеална температура је од 5 до 15 степени, зато је најбоље да је држите у застакљеним лођама.

За њу је идеално кисело земљиште, а битно је и да буде пропусно, да не задржава воду. Воли воду, али зими не претерујте - заливајте је повремено и то искључиво кишницом или дестилованом водом јер не подноси кречњак. После цветања, обавезно уклоните гранчице и цветове који су се осушили.