ЈЕСЕН је време када се највише види колико је баштован био марљив и да ли је уме добро да планира изглед врта.

Природа је у јесен најиздашнија бојама, јер полако нестају зелени листови и појављује се спектар свих осталих нијанси, а нарочито жуте, наранџасте, црвене и љубичасте. Сада се већина баштована покаје што нису иза луковица лала посадили украсно шибље, поред кампанула и каранфила умешали и украсну коприву, а калибрахое заменили јесењим ружама. Љубичасти гроздови вистерије прекрасан су украс у пролеће и лето, али сада њене гране красе махуне, док девојачка лозица тек сада са жар црвеним листовима сија у пуном сјају.

Јесен је време када се планира изглед врта и сада је прави тренутак да се осмисли башта која ће у сваком годишњем добу бити другачија и занимљива.

У сваком врту централно место заузима дрво, око њега се ређају жбунови и ниске перене. За мале вртове јапански јавор је најбоље решење. Ово листопадно дрво расте до три у висину и два метара у ширину. Одлично подноси нашу климу, цвета у пролеће, али лепота овог дрвета је у лишћу које током године неколико пута промени боју: зелено, жуто, наранџасто, црвено и љубичасто.

Око дрвета или испред ограде треба распоредити одабрано жбуње попут украсних трава. Обавезно треба одабрати дрен (тамнољубичаст, црвен или жути) према осталим биљкама. Због зимских месеци за још један жбун обавезно треба пронаћи место - сибирски бели дрен (корнус алба сиберика), јер тек када одбаци лишће постаје корално црвена скулптура од два метара.

Уз ограду, врата или перголу треба посадити вистерију или плаву кишу, који ће бити спектакуларна завеса, од пролећа до краја лета, али обавезно и још једну пузавицу попут девојачке лозице. Пузавице могу да оплемене врт и замене бројне цветнице које траже редовну негу.

Увек изгледа уредно када се леја или стаза уоквире живом оградом која ће читаве године задржати зелену боју. Такав је шимшир који споро расте, али се лако обликује. Међутим, тиса или пачемпрес су, такође, добар избор, па чак и божитковина која ће засијати у зиму.

Мали врт не треба гушити живом оградом, а ивичне линије се могу постићи наизменично посађеним хостама или чуваркућама.

Крокуси, зумбули, лале и нарциси најављују пролеће и октобар је време када их треба садити. Око њих треба посадити и цветнице различитих висина, боја и периода раста. Цветнице се обично сеју у пролеће, а треба бирати кадифицу која је ниска и наранџаста, ледени цвет, лепог јову, винку или астер, који има љубичасте нијансе, у другом реду могу да се посади баштенски гербер или далије, а у трећем ирис или љиљан. Уз овакав одабир биљака врт ће у сваком тренутку имати понеки цвет и пуно боја.