АНТОЦИЈАНИ су биљне материје које испољавају лековито дејство у исхрани људи. Налазе се и у неким сортама и хибридима купуса. Данас постоје и хибриди између белих и црвених купуса, као што је голубанац, и хибриди између црвених сорти, као што је виолета. Њихове особине су такве да представљају новост на тржишту.

Голубанац има лишће розе боје, а просечна маса главице је око два и по килограма. Може да се гаји као летњи или јесењи купус, за кисељење. Главице не пуцају. Могу дуго да стоје у башти и беру се сукцесивно. При томе, маса главица се повећава, а тиме и укупан принос. Кочањ је мали, а тиме и кухињски отпадак. После сече главица остаје по 10-15 крупних спољних листова који се могу искористити у исхрани животиња.

Младо спољно лишће купуса може да се користи и у кулинарству, као што се користе раштан, блитва, зеље, спанаћ... Имајте на уму да је спољно лишће хранљивије од главице - садржи више витамина, минерала и протеина. Главица садржи само више шећера. Голубанац је идеалан за оне који киселе купус и желе розе расол. Не треба додавати цвеклу.

Виолета је хибрид тамноцрвених или љубичастих главица. С обзиром на то да црвена боја лишћа успорава фотосинтезу, виолета стиже за бербу за око сто дана од расађивања. Просечна маса главице је око два килограма. Црвени купус је доста скупљи на тржишту од белог. Овај хибрид се разликује од других не само по боји него и по отпорности на болести и зиму. Може да остане на пољу и преко зиме, без бојазни да ће иструнути.

Такође, добар је и за кишељење. Главице дуго трају у чабру. Не омекшавају и не "балаве се". Салата од киселог, црвеног купуса виолета је хрскава, а комади држе форму коју сте направили сечењем. Он није само трајан на пољу, него и у тањиру. Насечена салата стоји два-три дана и не мења укус и конзистенцију. Овај домаћи, црвени хибридни купус обједињује особине холандских лагер купуса и домаћих слатких купуса. Сади се гушће од других сорти, нпр. 50 x 40 цм (50.000 биљака по хектару).