Не каже се џабе да су мушкарци са Марса а жене са Венере. Различити полови многе ситуације доживљавају потпуно другачије, те нам се понекад, када укрстимо мишљења, чини као да нисмо присуствовали истом догађају. Томе у прилог навешћемо шест фраза које немају исту поруку за слабији и јачи пол.

Хајде да разговарамо“. Мушкарци овакву реченицу схватају као проблем који би требало да се реши. Мисле да је нешто пошло наопако. С друге стране, женама је комуникација једно од основних средстава везивања за партнера. Према њиховом мишљењу, предлог за разговор не мора да има посебну сврху, али би их одбијање узнемирило.

Ти мене не слушаш“. Они боље сагледавају информацију ако одмах размишљају о њој, па често у тим моментима дамама изгледају незаинтересовано, иако веома пажљиво слушају. Жене углавном демонстрирају забринутост гестовима или уздасима, примајући сваки разговор лично, што мушкарци често не разумеју.

Хајде да то урадимо заједно“. Мушкарац у највећем броју случајева, не воли да дели своје победе, жели похвале само за себе, па није баш најбољи избор за учесника у тимском раду. Према мишљењу научника хормон окситоцин жене чини друштвенијим бићима од мушкараца. Њима је стало до тога да скоро све што раде, раде заједно са неким, јер тиме доказују себи да нису саме.

Пусти ме да ћутим“. Када дође до компликација, мушкарци ретко говоре о проблемима, задржавајући их за себе. Често им је потребно да ћуте не би ли победили стрес и решили потешкоћу. Лепши пол је говорљививији. Жене често покушавају да манипулишу мушкарцима својим ћутањем, док они уопште то не разумеју.

Расправићемо касније“. За њега је „касније” неутрална реч, јер мисли могу да му буду окупиране и нечим другим у датом моменту. Даме су као мултипрактик, није им страно да раде више ствари истовремено. Самим тим предлог да се дискусија остави за касније женама може деловати као увреда.

У реду“. Мушкарци нису толико емотивни као жене, што се огледа и у начину говора. Приликом свакодневне комуникације користе мање епитета, па су им потпуно прихватљиве речи попут “у реду”, “добро” или “ОК”. Код жена је сасвим друга прича. Оне изговоре око 20.000 речи дневно, што је 1,5 пута више од мушкарца. Да би сваку емоцију живописно нагласиле, даме користе речи „сјајно“, „одлично“, “дивно” и слично, док “добро” или „ОК“ махом сматрају грубим.