Колико знате парова који остају заједно иако ту више нема ни љубави, ни нежности, ни посвећености? Зашто мислите да то раде? Ако сте рекли због страха од самоће, грешите. Тако барем тврде научници са Универзитета Јута који кажу да у лошим везама остајемо из много племенитијег разлога - алтруизма. Људи, објашњавају научници, остају у напуклим везама јер осећају да партнер сувише зависи од њих, због чега не могу да се једноставно окрену и оду.

Ранија истраживања су разлоге за останак у нефункционалним везама тражила у егоистичним поривима, као што су страх од самоће и бојазан да нећемо наћи другог партнера. Студија обајвљена у "Магазину личности и социјалне психологије" показује да ако особа мисли да има зависног партнера, мање је склона да иницира раскид. Када људи виде да је партнер посвећен вези, теже ће је прекинути чак и када они не деле исту посвећеност, па и кад су претходно били незадовољни.

Психолози ипак упозоравају да партнеров однос према вези може погрешно да се протумачи. Особа може прецењивати посвећеност партнера односу и мислити да би му раскид теже пао него што би било у реалности.

Не слажу се, ипак, сви психолози са овим налазом. Како кажу, и даље је први разлог за останак у лошим везама страх од самоће, али неким људима је тешко да то признају па егоистични разлог маскирају неким племенитијим.