Свађа са партнером може да буде окидач за снажан, физички бол - показала је студија спроведена на Универзитету Нортвестерн у Илиноису.

Истраживање научника је трајало две деценије, током којег су на пет година позивали брачне парове да изађу испред камера. Док су се испитаници расправљали са својом другом половином, стручњаци су проучавали њихове изразе лица, анализирали тон гласа и говор тела. Затим су их испитивали о њиховом здравственом стању.

Студија је показала да је чак 80 одсто мушкараца који су се током расправе са партнерком љутили развило симптоме кардиоваскуларних болести - бол у грудима, убрзан рад срца, кратак удах. Научници су закључили да током препирања расте крвни притисак и повећава се број откуцаја срца, што током година оставља последице на здравље и повећава ризик од кардиоваскуларних проблема.

Мушкарци који током препирки избегавају контакт очима и наводно не примећују партнерку осећају напетост у мишићима и болове у леђима. Готово половина испитаних имала је ове симптоме, за разлику од оних који су емоционално отворенији.