Често у неразмишљању или страху да нешто партнеру кажемо уживо, то учинимо путем СМС. И погрешимо, јер постоје ствари које је ипак боље саопштити лицем у лице. Ово не би требало да саопштавамо порукама:

Жалбе - Примедбе типа "Опет ниси избацио ђубре", "Да ли морам сто пута да кажем да усисаш кућу", требало би саопштити уживо. Пошто друга страна не чује глас, не може да зна колико је ситуација озбиљна. Из истог разлога, клоните се и оптужби.

Увреде - "Ти си неодговоран", "Нисам упознала безосећајнију особу", "Гадиш ми се" - изјаве су које никако не би требало да се нађу у писаној комуникацији. Звуче прегрубо, а осим тога, касније можете да се покајете, поготово ако сте реаговали импулсивно.

Извињења - Лепо је извинити се кад урадимо нешто лоше, али ни извињењима ни дугим објашњењима није место у порукама. То су ствари које треба решити уживо или барем путем телефонског разговора.

Важне информације - Немојте важне вести, било лепе или ружне, саопштавати преко порука. Вест о унапређењу, отказу, прва изјава љубави... не би требало да буду пренети у писаној форми.

Тајне - Увек размишљајте да вашу поруку може да види друга особа, случајно или не. Зато о ономе што вам је веома важно, не остављајте писани траг.