Мада многи тврде да је секс у четрдесетим, па и педесетим најбољи, изгледа да није баш тако. Сексуални проблеми међу средовечном популацијом нису неуобичајени и погађају сваку трећу особу, показује канадско истраживање објављено у магазину сексуалне медицине. Студија је спроведена на 2.000 испитаника старости између 40 и 59 година који су одговарали на питања о сексуалном здрављу, задовољству, ставовима и понашању.

Скоро 40 одсто жена рекло је да је њихова сексуална жеља у протеклих шест месеци нижа него што би волеле. Значајан проценат жена пријавио је сексуалне проблеме, попут сувоће вагине (29 одсто), бола приликом односа (17 одсто) и тешкоће постизања оргазма (14,5 одсто). Готово трећина мушкараца пријављује смањену сексуалну жељу, а сваки четврти признаје да је у протеклих пола године имао проблеме са ерекцијом или ејакулацијом.

Један од фактора који утиче на сексуалну жељу је статус везе, па тако они који су у браку или дугој вези имају нижи сексуални нагон него сингл, разведени или удовци. На смањену сексуалну жељу утичу и разни здравствени проблеми, од бола у зглобовима до других обољења.