Од давнина се веровало да су буцмасти људи доброћудни и весели, а мршави намргођени и нервозни. Некада су се здравље и карактер неке особе процењивали по руменим образима, па је то био и одраз исконске лепоте. Стари људи су веровали да су мршави јалови и баксузи, а дебели плодни и мирољубиви. Ова подела је важила за све. Ипак, с обзиром на то да су жене симбол плодности, највише се одразило на њих. Облине су некада биле појам женске лепоте јер су подразумевале продужетак врсте, што је и основна биолошка сврха људског постојања. Модерно доба је донело еманципацију жена, при чему се и њихов физички изглед мењао, па је сада појам женске лепоте мршавост и утегнутост, што је у основи мушки принцип. А како то астролошки изгледа?

О томе да ли ће особа бити мршава или гојазна говори прво поље хороскопа, положај Сунца, владајуће планете, али и остатак хороскопа, уколико је нешто пренаглашено. Мора се сагледати све, није довољно рећи да је свака особа рођена у знаку Бика буцмаста, а свака Водолија мршава, јер то говори само о положају њиховог Сунца у тренутку рођења.

Дакле, буцмасте особе у свом хороскопу морају да имају наглашену Венеру, Јупитер или Месец и то у аспекту са првим пољем хороскопа (подзнаком, асцендентом). Ове особе вишак те енергије не испољавају само кроз физичку гојазност, већ и кроз одређени модел понашања. Венеријанац (особа рођена под снажним упливом знака Бика и планете Венере) ће бити дебео, весео, музикалан. Волеће друштво и провод. Разлог његове гојазности јесте гурманлук, али ће он своје килограме с лакоћом и поносом носити. Жене с оваквим хороскопом су или врхунске куварице или талентоване кафанске односно естрадне уметнице, како их у модерно доба називају. У венеријански амбијент најбоље се уклапа жена са наглашеним основним атрибутима. Зато кафанској певачици није довољан само таленат за певање. Она мора да игра (Бик-Венера), да буде раскошна и обла и да све то весело дели. Данас, видимо, да управо најчешће певачице форсирају вештачку надоградњу баш тих делова тела, груди, усне, задњице.

Други тип буцмастих људи јесу особе с јаким упливом Јупитера и знака Стрелца. Њихова гојазност наступа с годинама. Како напредују на друштвеној лествици, тако се јавља и вишак килограма. За разлику од венеријанаца, чија је гојазност уједначена и складна, гојазност ових особа видљива је на бедрима и стомаку. Вишак те енергије се испољава и у понашању, а то подразумева лењост и ноншалантан однос према себи. И они су људи који воле провод и боемски начин живота, али више као уживаоци, а мање као активни учесници. Осим тога, склонији су пороцима, на првом месту алкохолу, што је често и узрок за настанак несразмерно великог стомака. Угрожени су им јетра и панкреас.

Трећи тип гојазности су особе склоне отицању. У хороскопу, ово даје пренаглашен знак Риба или Рака, оптерећено четврто и 12. поље као и неповољно положени Месец и Нептун. То су особе које су, најчешће, латентно депресивне, инертне и склоне таложењу токсина у организму. Неретко имају хормоналне поремећаје, па је неопходно да се на време обрате стручњацима како би избегли тешке дијагнозе које их очекују уколико се на време не хармонизују и не реше емотивна незадовољства која леже у основи њихових проблема.