ЈЕДНОМ годишње, Месец у Близанацима образује квадрат са Сунцем у Девици, односно, последњу мену која се назива последња четврт, а ове године то ће бити 3. септембра. Почетком недеље, Месец улази у четврту фазу, напет аспект који ће се осећати наредних 28 дана колико траје Месечев (лунарни) хороскоп. Због тога ће знаци који су под утицајем Месеца, Ракови, Бикови и Рибе, нарочито рођени у првој и другој декади, чешће мењати расположења, и то, више мушкарци него жене. То се дешава зато што се Месец у сваком знаку задржава око два и по дана, а сваки дан образује другачије аспекте са транзитним планетама и планетама у нашем наталном хороскопу.

Пошто ће Месец бити у фази опадања, не препоручује се да започињете велике послове, већ је боље да приводите крају оно што сте започели у време младог Месеца, око 11. августа, када је било и делимично помрачење Сунца у Лаву. У овом периоду опуштања, када се Земљин сателит, у ствари, припрема за фазу младог Месеца, било би боље да се ослоните на разум, будући да и Близанцима и Девицом управља Меркур, планета логике и комуникација.

Мада се сваке године понавља ова Месечева фаза, последња четврт у трећем зодијачком знаку, аспекти које Земљин сателит образује са осталим транзитним планетама нису исти, због чега се не понављају исти догађаји.

Осим нехармоничног аспекта са Сунцем, Месец у овој последњој фази такође образује инконјункцију са Јупитером у Шкорпији, планетом просперитета и експанзије у знаку еротике и финансија, што води ка претеривању управо у тим областима.

Напет аспект, квадрат, са ретроградним Нептуном у Рибама подстиче инспирацију и надахнуће код особа које се баве креативним занимањима попут писања, али и техничког цртања и архитектуре.

С друге стране, овај нехармоничан аспект појачава склоност ка болестима зависности, верском фанатизму и подложности утицајима секти, што се највише односи на млађу популацију, јер је Меркур који управља Близанцима и Девицом, симбол младих и деце.


Изазован аспект између Месеца и Плутона, код јачег пола подстиче потребу за доминацијом, што ће углавном погађати жене, као и немоћне и слабије особе, децу и старе људе.

Опозиција са Сатурном коју Месец образује у последњој фази, доприноси чешћем смењивању фаза депресивних расположења, од оних најблажих до наглашених, када ће многи имати потребу да се осаме, мада би за њих у срвари било боље да што више времена проводе у друштву блиских особа.

Једини хармоничан аспект који Месец на 10. степену Близанаца, ове године образује (у фази последње четврти) је полусекстил са транзитним Ураном који ретроградним ходом прелази преко знака Бика. Пошто Месец "бежи" из овог аспекта (који се назива сепарациони), његов утицај ће се осетити 3. септембра само у раним јутарњим сатима. Погодује особама које чешће путују због посла или се баве приватним бизнисом, транспортом, трговином, производњом или дистрибуцијом здраве хране и намирница органског порекла.


ИЗБЕГАВАЈТЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ НА РУКАМА

У време последње Месечеве фазе, избегавајте купопродају некретнина, почетак изградње куће, веридбе, венчања, путовања, као и хируршке интервенције на шакама, прстима, рукама, раменом појасу, као и стомаку.