1. Пас вуче поводац

Ово је најчешћи проблем који власници имају са својим мезимцима, а према речима стручњака за понашање паса, може бити да су сами власници одговорни за овакво владање.

Наиме, ако пре одласка у шетњу свог пса питате „Хоћемо у шетњу?” или „Ко иде у шетњу?”, тада га заправо раздражујете, и он ће од среће и превелике количине енергије током шетње вући поводац.

Савет: Мирно и тихо свом псу ставите поводац, а потом га пустите да се с њим неколико минута шета по кући пре него што изађете напоље.

Укључите телевизор, прелистајте новине и пустите пса да се умири и тек онда крените у шетњу.

На овај начин ћете разбити образац превеликог узбуђења које пас испољава када угледа поводац јер зна да ће одмах потом изаћи напоље.

Уместо да вуче поводац, више ће бити зантересован да њушка и истражује.

2. Жвакање ствари и намештаја у кући

Окидача за деструктивно жвакање има неколико, али најчешћи је свакако досада и превелика количина непотрошене енергије, за шта су опет одговорни сами власници.

Савет: Побрините се да пас има довољно играчака које може да жваће када је сам код куће. Током дана га изведите у неколико шетњи, истрчавајте га, нека се дружи с другарима у парку за псе или са онима из комшилука. Набавите конг играчку у којој се налазе грануле, пазл чинију за храну, или пре изласка из куће сакријте на неколико места у стану грануле или посластице – пси воле да се помуче да дођу до хране ‒ тако ћете га увек држати ментално и физички стимулисаним. Покушајте и видећете да ће жвакање нестати.

3. Уринирање у кући

Ако ваш пас није штене, а приметили сте да уринира у стану, најпре посетите ветеринара како бисте искључили могућност да се разлог за овакво понашање не крије у неком здравственом проблему. Најчешће, то су уринарне инфекције. Ако утврдите да је пас стопроцентно здрав, онда је узрок – психолошки. То може бити стрес, анксиозност, или ако је пас удомљен – навика коју је понео из прихватилишта или претходног дома.

Савет: Шта год да је узрок, побрините се да пса почнете да васпитавате из почетка. То подразумева да му најпре ограничите кретање, односно да му не дозволите да шета до места где најчешће воли да „обележи територију”. Затварајте врата у кући и оставите му мало простора за маневар. Такође, непрекидно га надгледајте. Сваки пут када нужду обави напољу, наградите га посластицом и екстрадозом похвала и мажења, а и повећајте број одлазака у шетњу. Такође, ако је у ваш дом дошао нови мезимац, беба, ако сте променили стан… потрудите се да свом псу вратите стару рутину и посветите му пажњу, и видећете да ће ово нежељено понашање престати.

4. Игнорише вас

Многи власници имају овај проблем када се са псом враћају из шетње. Иако су у игри, трчању и шетњи провели доста времена, пас једноставно неће да иде и кући и игнорише вас. Покушајте да се ставите у положај вашег љубимца: напољу је забавно, али чим власник каже „дођи”, забава се завршава јер следи стављање повоца и одлазак кући.

Савет: Како поводац и команду „дођи” пас не би повезивао са завршетком забаве, неколико пута током боравка напољу позовите свог пса, помазите га, дајте му посластицу, реците „добар пас” и онда му покажите или кажите да настави да се игра и да трчи. Пас ће веома брзо научити да када га позовете, то не значи да је забави крај.

5. Упорно и гласно лајање

Ово је такође један од учесталих и великих проблема с којима се власници суочавају, али требало би имати на уму да пси комуницирају лајањем и да лавежом нешто увек желе да нам поруче.

Савет: Уколико приметите да ваш мезимац лаје када нешто тражи (храну, играчку, мажење), морате бити доследни и чврсти у ставу да таквим понашањем неће добити оно што тражи. Игноришите га и тек када престане да лаје и умири се, наградите га посластицом или мажењем. Ако имате проблем с гласним и упорним лајањем када неко позвони на врата, научите свог пса да се након што је неколико пута залајао удаљи до кухиње или ходника, где ћете му дати посластицу или омиљену играчку. Пас би убрзо требало да схвати да је у реду да залаје неколико пута када неко позвони, што је иначе типично понашање паса који чувају и бране територију, а да се онда удаљи јер је добро обавио свој посао. А ако посумњате да ваш пас лаје јер се плаши нечега, посаветујте се са својим ветеринаром како да му помогнете; ослушкујте и пратите понашање свог пса и сазнајте чега се боји и покушајте да уклоните извор страха и да му пружите утеху и помогнете му.Извор: Магазин пас