Мачји дигестивни систем иако садржи исте органе као и људски, функционише другачије. Због тога, многе намирнице које су сасвим прихватљиве и безопасне нама људима, представљају озбиљну опасност за мачке.

Због тога избегавајте храну као посластицу и средство којим ћете размазити своју љубимицу. Уместо тога, размазите је новом играчком и временом које ћете јој посветити. Упознајте и проучите најотровније групе хране и пића за мачке:


Чоколада

Као и за псе, чоколада је крајње опасна за мачке. Садржи материју теобромин која је отровна за љубимице. Као и кофеин који је редован састојак чоколаде утиче на појачано излучивање течности повраћањем и дијарејом па може доћи до фаталне дехидратације. Други симптоми су срчани удари, смањен доток крви у мозак и кома. Не бавите се обрачунавањем критичне количине чоколаде у односу на телесну тежину љубимице. Мачка нема потребу за таквом посластицом па јој је немојте давати ни у једној количини, ма како била мала.


Кофеин

Кофеин је диуретик који такође изазива појачано избацивање течности из организма. Налази се у многим производима као што су кафа, чај, чоколада, енергетска пића, па и у суплементима за мршављење. Дакле, мачки не треба омогућити конзумацију ниједне намирнице или напитка који садржи кофеин јер се јављају знаци хиперактивности, повраћања, убрзаног рада срца, високог притиска, тремора, епи напада и колапса.


Алкохол

Сви алкохоли садрже етанол који је изузетно смртоносан за мачке. Изазива успорење респираторних радњи, срчани застој, кому и смрт. Алкохолни коктели који садрже шећер су по правилу веома примамљиви за мачке па их држите ван домашаја љубимице. Иако им нисте свесно дали алкохолна пица, незгоде се дешавају и није реткост да мачке полижу просуто вино, пиво или неко жестоко пиће. Одмах потражите помоћ ветеринара.


Животињске кости

Кости нису отровне али представљају велику опасност. Оштре и крте пилеће или ћуреће кости могу изазвати повреде уста, ждрела, желуца и црева. Већи комади изазивају опструкцију грла што може изазвати гушење. Накупљање несварених комада костију у цреву може изазвати опструкцију рада црева што захтева компликоване хируршке интервенције. Кости нису храна ни посластица и немају никакву посебну нутритивну вредност па их немојте давати љубимцима.


Авокадо

Све га више користимо у исхрани захваљујући бројним рецептима који садрже ову биљку. Мачке воле мирис свежег авокада и врло им је привлачан. Међутим, авокадо садржи масну киселину персин која је токсична за мачке. Тровање авокадом изазива повраћање, пролив, поремећаје у дисању, накупљање течности око срца а у тежим случајевима и смрт.


Лук и празилук

Чак и најмање количине лука могу бити отровне замачку. Било да се ради о свежем, осушеном, па чак и термички обрађеном, лук треба избегавати у изворном облику. Неки састојци су веома корисни за организам мачке али њих обезбеђујте само кроз храну која садржи те елементе. Лук изазива анемију, уништење црвених крвних зрнаца а симптоми су присуство крви у урину, убрзан рад срца, и бледило слузокоже.


Нажалост, листа штетних, опасних и отровних намирница и пића се овде не завршава. Мачкама не треба давати грожђе, свеже или сушено, рибизле, сирова јаја, печурке, парадајз, сирову рибу и орашасте плодове макадамије. Уколико имате жељу да своју мачку храните неким састојцима из ваше уобичајене исхране, посаветујте се са својим ветеринаром шта је безбедно, а шта не када је ваша љубимица у питању.

(б92)