Досадна, али неопходна појава у псећем свету је лињање или промена длаке. Велики број власника није свестан шта то значи све док не набаве пса и ставе га на кревет. Оно што следи изазива шок, али се с годинама сви навикну, тако да и длака у кафи представља нормалну појаву.

Сезонско или стално

Лињање је природан процес којим се стара длака замењује новом и оно је карактеристично за сисаре којима је тело покривено крзном. У природи се животиње углавном лињају сезонски, два пута годишње. Сматра се да то зависи од дужине дневног светла у односу на ноћ. То је део природног процеса замене длаке, али и одбацивања оне која је стара и мртва. Тако је зимска длака много дебља од летње.

Кућни љубимци које живе у затвореним просторима, под слабијим су утицајем сезонских промена па се лињају током целе године. Здраво лињање кратко траје и омогућава потпуну измену мртве длаке, а кућни љубимци након лињања имају сјајно крзно. У појединим фазама испадање длаке може бити врло изражено, па се описује "као испадање у гомилицама", док у другим фазама опада стално, али слабијим интензитетом. Промена начина живота и исхране може да доведе и до промене у квалитету длаке, нарочито ако се пас који је живео напољу навикава да живи у стану. Због константно исте температуре, или више него што псу прија, лињање из сезонског прелази у стално. Пас не може да направи ритам у промени длаке, јер га спољашња тепература не подсећа на то. У сваком случају, стално опадање длаке иритира власнике и наводи их на помисао да са псом нешто није у реду. Али, уколико длака равномерно опада по целом телу, нема разлога за бојазан. Међутим, ако опада на појединим деловима тела и после тога се види кожа која може да буде оштећена, треба се обратити ветеринару.

ПРИЈЕМНИК ДОДИРА Крзно је и пријемник додира, јер преко длаке кућни љубимци сакупљају информације о спољашњем свету. Уколико су суочени са неком стресном или опасном ситуацијом, ослобађа се адреналин који изазива контракције мишића повезаног са кореном длаке и тада се јавља накострешеност.

Кућни љубимци који немају длаку се и не лињају, а такви су на пример мексички голокожи пас и кинески ћубасти пас. Велику групу чине расе које се шишају, па ни код њих није изражено лињање. То су између осталог кућни љубимци као што су пудле, малтезери, бишони... Само крзно има заштитну, изолаторну, комуникациону и одбрамбену улогу, штити од паразита и страних честица и спречава губитак течности и хранљивих материја. Крзно је изолатор између коже и спољашње средине, а захваљујући њему љубимци регулишу промену телесне температуре и зими се штите од хладноће, а лети од топлоте.

Нормално лињање траје релативно кратко, али ако се одвија дуже, то је знак да са животињом нешто није у реду. Узроци прекомерног лињања могу да буду: стрес, мањак вежбе и кретања, хормонални поремећај, пад имунтитета због неке болести, недостатак витамина, неправилна и оскудна исхрана.

Редовно одржавање
Кућни љубимци захтевају редовно четкање крзна, које је од велике важности за њихово здравље. Са одржавањем крзна љубимца треба почети што пре, још док је млад, и то из више разлога. Као прво, млад пас много лакше прихвата све новотарије и то му кроз извесно време постаје уобичајено, па не даје никакав отпор. Други разлог је што се таквим контактом продубљује веза власника са псом. Он зна да мора да се повинује, а истовремено то почиње и да му прија, па "једним ударцем убијате две муве". И на крају, не мање важно, длака добија третман који јој је неопходан да остане здрава. Четкањем се пре свега отклања већ ослабљена длака која, ако се не одстрани, може да изазове иритацију коже. Четкање је и одличан начин да се изврши преглед животиње и установи да ли постоји проблем са ектопаразитима. Редовним четкањем се смањује и количина такозваних зообезоара, тј. лоптица одд лаке.. С обзиром на то да лижу и чисте своје крзно, кућни љубимци у себе уносе велике количине длаке. Уколико се ове куглице редовно не избацују и остану у цревима, могу да изазову стомачне проблеме, као што је затвор. Међутим, длака је такве грађе да се лако меша са садржајем црева и избацује путем фецеса. Понекад, нажалост, може да се деси да, уколико пас дуже није очишћен од унутрашњих паразита, њихов број нарасте, а кад се и униште појединим препаратима, претворе се у лоптасте творевине. Уколико се у том периоду нагомилају и длаке, такве лоптице могу да изазову проблеме услед блокаде црева. Збпг целокупног здравственом стања пса, а не само због естетике, пожељно је да се чишћење од паразита обавља редовно, до године старости сваког месеца, а касније два до три пута годишње.