Гордон сетер

Гордон сетер је раса која води порекло из Велике Британије. Црни и драп сетери постојали су у Шкотској барем од почетка 16. века, али то није било званично све до касних година 18. века, кад је настала раса позната као гордон касл сетер. Четврти војвода Гордон држао је многе од ових паса у свом дворцу Гордона, због чега је и раси додато његово име. Напори да се умноже најквалитетнији сетери на Гордоновом дворцу настављена је кроз напоре војводе од Ричмонда. Иако је име расе промењено у црни и драп сетер око 1900, назив гордон сетер је враћен кад је Кинолошки савез званично признао расу.

Први пут су стигли у Америку средином 19. века и били међу првим расама које је признао АКЦ,1892. Године.

Ово је елегантан пас, уравнотежено пропорционалне телесне грађе. Висина гребена мужјака је 66 цм, а женке 62 центиметра. Глава је пре дубока него широка, лобања је благо заобљена и најшира између ушију. Стоп је изражен, а дужина од потиљне кости до стопа већа је него од стопа до носа. Изнад и испод очију глава је сува, без наглашених набора. Образи су међусобно толико уски и одговарају сувој глави. Њушка је дуга, са готово паралелним линијама. Усне нису опуштене и јасно су изражене. Носна печурка је велика широка и црна, а ноздрве су широко отворене. Очи су тамнобраон, нису упале нити буљаве, а њихов израз је одважан и интелигентан. Уши су средње велике и танке, ниско усађене и добро прилежу уз главу. Зубало је са снажним вилицама и перфектним правилним и потпуним маказастим загризом, при чему горњи секутићи без размака належу на оне у доњој вилици.

Врат је дуг, сув, повијен, без слободне коже на гуши. Тело је средње дуго и дубоко. Ребра су добро заобљена, слабине су широке и благо косе, а груди нису широке.Лопатична кост је широка и равна, на гребену затворена. Плећка није преоптерећена. Лактови су добро постављени испод и чврсто прилежу уз тело. Предње ноге су равне и снажне. Дошапље је усправно. Задње ноге су широке и мишићаве. Растојање од скочног зглоба до јастучића је кратко и равно. Дошапље је снажно, шапе су овалне и затворене, са добро узглобљеним прстима. Између прстију је бујна длака..

Реп је раван или благо сабљаст, и не допире даље од скочног зглоба. Ношен је водоравно или испод линије леђа, јак је у корену и сужава се ка фином врху. Његова одлаканост, тзв. заставица почиње у близини корена репа, длака је дуга и равна и ка врху се равномерно смањује.Длака је кратка и танка на глави, предњим деловима ногу, врховима ушију, средње равна без коврџа или таласа, на осталим деловима тела. Длака на горњим деловима ушију је дужа и свиленкастија. На постраним деловима леђа и ногу је дуга, танка, равна и права. Завесице на стомаку могу се продужавати до груди и врата и при томе су колико је могуће без коврџа и таласа. Боја длаке је угљено црна и веома је сјајна, без рђастог прелива, са кестењасто-црвеним, односно светлећим палежом. Дозвољене су црне линије преко прстију и црна линија испод вилице. Палеж чине две јасно уочљиве тачке изнад очију, које не смеју имати више од 2 цм у пречнику. На странама њушке, не преко корена носа, слично траци која се пружа с једне стране на другу, јасно ограничавају њушку. На гуши је једна флека, а на грудима су две веће, јасно ограничене, које се јављају и на унутрашњим странама задњих ногу, бутине, све до предње стране колена и на бочној страни скочног зглоба до прстију. На задњим странама предњих ногу до лактова, а на предњој страни, палеж допире до шапља или нешто изнад њега. Дозвољена је врло мала белина на прсима, али није допуштена ниједна друга боја.

Карактер

Гордон сетер је цењен пас за друштво, због пријатног карактера и дивне длаке, али не треба заборавити да је он спортски пас коме је неопходна редовна физичка активност. Уравнотежен и врло интелигентан, гордон сетер је одличан избор за породицу.

Здравље

Животни век гордон сетера је од 10 до 12 година. Као чешћи здравствени проблеми ове расе могу се појавити дисплазија лактова и кукова, гастритис и атрофија ретине.

Стандард

Према класификацији Међународне кинолошке федерације гордон сетер спада у расе 7 групе (птичари), секције 2 (британски и ирски птичари). Стандард под редним бројем 6 последњи је пут ревидиран 2009. године.