ВЛАСНИЦИ паса тврде да њихови љубимци могу да осете њихову тугу, а сада су исто утврдили и научници са Џон Хопкинс универзитета. Не само да пас осећа кад је власник узнемирен, него ће и урадити све што је у његовој моћи да га утеши.

У истраживању објављеном у магазину "Учење и понашање" учествовала су 34 пса више раса, укључујући златног ретривера, лабрадора, мопса. Псе и власнике су делила провидна врата, па су љубимци могли да виде и чују своје хранитеље док певају, испуштају нејасне звукове и плачу.

Дирљиво, пси чији су власници плакали хрлили су ка својим хранитељима и отварали врата не би ли дошли до њих, и то три пута брже од паса чији су власници испуштали нејасан тон. Такође, пси који су потрчали да утеше своје расплакане власнике имали су нижи ниво стреса, што указује да им помоћ особи која брине о њима причињава задовољство.

Највише стреса забележено је код паса који нису ни пробали да дођу до власника. Али, како кажу истраживачи, разлог за укоченост није мањак бриге, већ чињеница да пси нису знали како да помогну.