Сезона годишњих одмора доноси главобоље власницима кућних љубимаца који нису увек у могућности да своје четвороножне чланове домаћинства поведу са собом.

Где их оставити и коме их поверити на чување није лака одлука. Пансиона за псе и мачке нема довољно, па су власници приморани да се сналазе на различите начине.

Пред одлазак на пут, власник кућног љубимца има поприлично тежак задатак да сазна колико у његовом граду има пансиона, како они изгледају, какве услове нуде и, наравно, по којој цени.

Како бисмо им олакшали "посао", посетили смо пансион за мале псе који се налази на Канаревом брду, у прелепом делу Београда - старом Кошутњаку.

Кућа са двориштем, затрављеним деловима и оних у бетону, омогућавају да привремени гости имају могућности да се заиста лепо осећају. А у дворишту мала кућа, посебно урађена само за њихове потребе.

Прочитајте још - Хитна помоћ за куце и све живо...

Домаћини објекта, куће са пространим затрављено-бетонским двориштем, велики су љубитељи паса и власници 11 малих четвороножних пријатеља. У дворишту је посебна кућа за четвороношце, са одвојеним боксовима који омогућавају "приватност" будућим гостима.

Све је израђено од одговарајућих материјала који се лако одржавају и дезинфикују. Простор је занимљиво декорисан, климатизован и термички изолован, двориште се свакодневно пере, а све је третирано средствима против крпеља и бува. Кућице су прилагођене малим псима, имају пењалице, јастуке, играчке, вештачку траву и довољно простора да се пси не осећају изоловано, чак и кад су у затвореном простору.

Љубимци имају слободу кретања током целог дана, целодневни надзор и могућност да буду сами или у друштву. Ветеринар је нон-стоп на располагању, а домаћини нуде "гостима" и додатне услуге, попут шишања, купања, сређивања ноктију и ушију...

Храна је квалитетна и прилагођена раси и узрасту, а власници могу да оставе храну на коју је љубимац навикао.

Уколико власник пожели, може да доведе љубимца у овај објекат на "упознавање" неколико пута пре остављања, како би се навикао на људе и простор. Новопридошлом псу неговатељи посвећују више времена, а од велике користи је и друштво других паса попут тој пудле, пудле и немачких патуљастих шпицева.

Прочитајте још - Љубимци показују природу власника

У понуди пансиона је дневни и вишедневни смештај. Пси које воле друштво имају могућност заједничких активности током целог дана, како у пансиону, тако и у дворишту.

За "госте" који воле индивидуалне шетње на повоцу организују се руте по шумској стази или на улици. Сваки љубимац се посебно храни, а оброци се базирају на основу његових навика и потреба.

У случају лошег времена, пси се на свака три сата изводе у шетњу. Ујутро се пуштају око 7 сати, увече (око 22.30) се пансион затвара, а пси се обилазе два пута у току ноћи.

Пси који долазе у дневни боравак (вртић) имају организоване активности са другим псима, исто као и "гости" који остају више дана. Обезбеђен је оброк и шетња, као и место за одмор и спавање, а у понуди су и услуге превоза до пансиона и власниковог дома.


УГОВОР

Уколико се одлучи да користи услуге пансиона, власник потписује уговор о боравку љубимца који садржи све потребне информације о псу. Захваљујући томе је олакшан посао неговатељима који имају увид у потребе и особености сваког госта. Веома је важно да власници искрено дају све информације о понашању свог љубимца како би и њему и другим љубимцима било што пријатније.


ПРИЈЕМ

Приликом пријема пса, власник треба да донесе потврду од ветеринара о здравственом стању, вакцинацији и евентуалним специфичностима на које треба обратити пажњу, а пас мора да буде и заштићен од ектопаразита (бува, крпеља, шугарца...).