На свеопште одушевљење деце, шетача, туриста који су се у недељу затекли на Калемегдану, одржана је „Велика глобална шетња хртова“ са остатком света. Код нас се ова шетња одржава по трећи пут, а други као званични промотер X ФЦИ групе.

Већ у раним јутарњим часовима почело је окупљање ових, код нас изузетно ретких паса. Како су пристизали на место где је био главни скуп, тако је заинтересованост посматрача расла.

Поготову деце која су са радошћу прилазила, мазила кучиће и распитивала се о овој чаробној раси. А хртови су само пристизали, од оних највећих, до оних малених или пак ретко виђених код нас..

Група љубитеља хртова кренула је своју шетњу преко Калемегдана, до Небојшине куле где је игра паса подсећала на најлепши валцер, да би се потом вратили прелепим путем који води око цркве Свете Петке кроз Калемегданску тврђаву до ресторана код атељеа Цвјете Зузорић, тј. до полазне тачке.

- И ове године смо провели незаборавно време заједно у уживању и опуштеној шетњи, у добром расположењу, у још већем броју него претходне две године.

На првој шетњи нас је бело свега неколико, просле године 16 хртова, и три не-хрта, док се наш број ове године приближио броју 30 (29 хрта и 2 пса која се тако осећају). Није било инцидента, нити повреда, већ само пријатног дружења и велика количина љубави за ове псе – кажу организатори шетње за НовостиОнлине.

- Сврха ове манифестације је промовисање хртова као љубимаца. У шетњи ће се сигрно појавити неке ретке расе као што је ирски вучији хрт који је званично највећа раса паса на свету.

То су дивни мирни и доброћудни џинови који су можда најприврженији власнику од свих хртова. Биће и малих италијанских хртова који су најмањи у овој ФЦИ групи. Биће и чаробних персијских хртова салукија, као и арпских хртова слугија, за које многи нису ни чули да постоје.....

Хртова код нас има мало у односу на остале расе паса. За хртове кажу да нису пси вец хртови, јер се по много чему разликују од осталих раса паса.

Чак имају и различите крвне и хормонске параметре, који код ветеринара који не познају хртове мозе довести до забуне. Због јако густе крви, богате еритроцитима, која храни њихово тело кисеоником при брзом трку, ови пси су познати као универзални даваоци крви- наводе учесници скупа и додају:

- Хртови су пре свега ловачки пси и спадају у најстарије расе које су се најмање мењале. Има их у разним величинама и бојама, али главна одлика им је мишићава витка грађа и стидљив карактер.

Ови пси нису доминантни и агресивни, и одликују се високом емотивношћу. Често се њихов карактер поистовећује са недостатком интелигенције, али је врло битно познавати њихове основне одлике, као и за шта су створени, па онда судити о интелигнцији.

Ако вам је потребан пас који це бити чувар, или прескакати кроз обруч, онда хрт то није. Што не значи да неће слушати сваку вашу наредбу ако види сврху у њој, макар то била и чиста љубав.


Од свих паса хртови имају најбољи вид, и најлошији њух. Одликује их кретање по виду а не по мирису. Може се десити да запазе неког или нешто на великој удаљености и пре него што сте одреаговали, он је већ тамо. Зато кажу да хртови највише болују од аутомобила. Као врста веома су здрави.

Чак су и власници хртова другачији од осталих власника. То су обично људи који су повучени и не воле да се експонирају, и није их много брига ста мисилите о њиховом псу. Узгајивачи су врло пробирљиви у избору будућих власника јер за своје псе траже одговорне власнике.

Као љубимци нису захтевни, можда чак мање од већине других паса. Њима је потребно шетање и истрчавање али ни близу као једном хаскију или овчару. 15-30 минута слободног доброг трка и хрт је остатак дана сретан и уморан.

У кући су јако тихи и много спавају, ретко лају, па понекад нећете ни знати да ваш комшија има у стану пса. Хртови су најчешће спринтери, мада међу њима има и маратонаца који могу трчати километрима у потрази за пленом.

Оно што је битно да људи знају, ово нису пси за двориште, већ за кућу.

Већину раса хртова одликује танка длака, без подлаке, која их не штити од хладноће и врућине. Али зато немају мирис и не лињају се као други пси.

Власници морају своје псе да заштите од хладноће тако што ће их обући, и обезбедити им дубок хлад на високим температурама - кажу организатори скупа.