Од тренутка кад, у раном детињству, први пут угледамо свој одраз у огледалу, схвативши да смо то баш ми, а не неко други, не прође дан а да, макар и у пролазу, не вирнемо у ову "живу слику" сопствене личности. Мало због радозналости, мало због самопотврђивања.

Прошло је, међутим, време у ком је овај предмет имао искључиво употребну улогу. Данас има и декоративну, и неизоставни је детаљ сваког животног простора. Да би се огледало што боље уклопило у ваш ентеријер, морате пажљиво да бирате његов облик, величину и позицију на којој ће се налазити. Неретко, оно може бити самосталан детаљ који доминира зидом на којем је, попут једноставног, округлог, око ког су насликани стилизовани сунчеви зраци. Ако је намештај испод њега једноставне форме, у земљаним тоновима, вашој дневној соби довољна је само још једна појединост да би изгледала савршено, било да је то лампа, сточић, завеса... Зид можете и да "урамите" огледалом - дрвеним страницама уоквирите зид, од ивице до ивице, а унутрашњост тог простора потпуно нека покрива огледало.

Већ дуже време у моди је ретро стил, који није мимоишао ни оптичку справу о којој говоримо. Све присутнија су "старинска" велика огледала, елипсаста или правоугаона, која стоје на сопственим ногарама, од дрвета, метала, кованог гвожђа... Могу и да се окрећу на обе стране, помоћу шрафова на средини постоља, дајући исти ефекат као она мања, за шминкање. Прате их она на тоалетним сточићима, крајње романтичног изгледа, која носе дух прошлог времена, у ком су се жене, без журбе и са великом посвећеношћу бавиле својим улепшавањем, у кутку створеном баш за то.


Нећете погрешити ни ако се одлучите за неку од футуристичких варијанти изгледа огледала, јер су управо модерна она која подсећају на велики, најновији, раван телевизор или монитор, поготово ако се налазе у купатилу. У исти простор добро се уклапају и огледала најједноставнијег дизајна, која покривају простор од лавабоа до плафона, ширином целог зида.