Оне нас сакривају од знатижељних погледа пролазника, штите од прејаке сунчеве светлости, дају шарм и топлину нашем дому. Њима дајемо лични печат свакој просторији, увесељавамо је и улепшавамо. Када их ујутро разгрнемо, дају нам увид у нови дан. Завесе никада не излазе из моде, само их понекад баце у други план венецијанери, роло-завесе или ролетне од трске и платна. Међутим, оне се увек враћају, да мекано уоквире прозоре. Неке од њих "огрћу" се драперијама, друге не, а како ћемо их уклопити - зависи од нас.

Ове године у тренду су драперије свих нијанси љубичасте боје, од лаганијих материјала, попут сатена, тафта, маркизета или свиле, које можемо да комбинујемо са чисто белим или завесама у некој од светлијих боја. Можемо их, такође, упарити и са провидном завесом која у ткању има љубичасте детаље, и тако додатно допринети софистицираности. За оне смелије пожељне су комбинације драперија и завеса пастелних боја, чак и црне и црвене. Модерне су и потпуно шарене завесе са принтом или геометријским шарама, од најразличитијих материјала, као и вишебојне ланене, које простору дају сведенију ноту. Једнобојне су, пак, доминантне, скрећу пажњу баш на себе, па морате да водите рачуна о томе шта желите истаћи њима. Актуелне су и рустичне, махом веома дугачке завесе од памука, које нас враћају у детињство проведено код баке и деке. Има их чипканих, са воланима, наборима, па у комбинацији платна и чипке, а можемо их ставити и само на половину прозора и тиме добити ефекат као да смо на салашу.

Начин на који везујете завесе такође даје посебан печат овом декоративном елементу вашег дома. Од ваше креативности зависи да ли ћете их "ухватити" украсним ужетом напола, набрати на више места на средини или, можда, пустити да драперије "падају" са плафона преко завеса, као у позоришту.

За какве год да се одлучите, настојте да их стилски уклопите са намештајем, а прича о завесама не би била заокружена уколико бисмо изоставили гарнишне на којима оне висе. Могу бити једноредне, или у два реда, за завесе и драперије - тада се постављају на заједнички носач. Све мање се употребљавају класичне, плафонске, са једним или више канала, јер су се гарнишне "осамосталиле" и постале засебан детаљ. Израђују се од дрвета, месинга, челика или пластике и различитих су величина. Има готово невидљивих, до упечатљивих, са завршецима интересантних облика. Одлука је на вама.