ВЕЛИКО пролећно спремање, осим прања прозора и завеса и изношења старих и непотребних ствари, подразумева и детаље који ће у ваш дом унети посебну свежину, лепоту и енергију. Инжењер пејзажне архитектуре Бранко Гашић саветује да украсите и оплемените животни простор овог пролећа са што више цвећа. За то је потребна воља, мало креативности и времена.

- У пролеће има доста зумбула и лала. Можете да их ставите у стаклену посуду, а около маховину - каже, за "Живот плус", Бранко Гашић. - Цвеће може да промени ентеријер и унесе пролеће у ваш дом. Заливајте га помало јер не трпе топлоту и влагу. Уколико имате башту, откините неколико грана са тек напупелих воћки које ће за неколико дана процветати у вашој вази. Свака просторија је идеална за цвеће. Можете га држати и насред куће. Раније је постојало мишљење да цвећу, односно биљкама, није место у спаваћој соби због кисеоника. Али показало се да та студија није тачна. Људи који у свом дому имају много биљака и зеленила су здравији, јер оне пречишћавају ваздух.

Мада многи сматрају да не постоје трендови када је о цвећу реч и да је у моди све што нам природа великодушно дарује, наш саговорник открива да је ове године акценат на комбинацији боја бобичастог воћа и нане.

- То је цвеће тамних нијанси, бордо или љубичасто, попут рибизле, боровнице или купине у комбинацији са светлијим тоновима, попут минт или тиркизноплаве боје. Спој таквих контраста може веома лепо да изгледа. У природи не постоји нешто што је минт или светло плаве боје, али за цветни аранжман у вашем дому можете да користите зелену подлогу.

Како свако цвеће има симболику, наш саговорник открива шта оно заправо говори о нама:

- Цвеће симболише нешто што је лепо. Важно је да стекнемо навику или културу да макар једном месечно купимо цвеће. Бар једну ружу да нам оплемени дом или да је неком поклонимо, што је још лепше. Чини ми се да је код нас то запостављено. Углавном купујемо цвеће за 8. март, Дан заљубљених, рођендан или када идемо на славу. Много је лепше неком поклонити цвеће него купити скуп парфем или чоколаду. То се свуда у свету сматра знаком пажње. Рецимо, у Дубаију и Катару највећи гест поштовања је када мушкарац поклони мушкарцу цвеће. Шеици, менаџери и бизнисмени једни другима шаљу букете цвећа, јер је то знак раскоши и поштовања.


РАДНА ТЕРАПИЈА

Цвеће може да украси дом али и да нам поправи расположење и послужи као антистрес терапија.

- У свету постоји радна терапија прављења цветних аранжмана - каже Бранко. - Када радите са цвећем оно вас оплемењује, емитује добру енергију и увек може да нам помогне.