Многи људи желе да своју кућу и двориште опреме подним облогама одличног квалитета и лепоте, око којих касније неће имати пуно посла. Идеално је једном поставити под на отвореним површинама, када се усељавате у кућу, и осећати се слободним од додатног рада сваких пар година. За љубитеље модерних подова који одишу топлином дрвета декинг је разумљив избор. WPC декинг (wоод – пластиц - цомпосите) је нарочито погодан за отворене површине које ће бити изложене директним сунчевим зрацима, ветру и киши. Светски магазини, који се баве уређењем простора и архитектуром, декинг су уврстили у своје фаворите одмах када се појавио.

Не захтева одржавање

Највећа предност WPC декинга је управо то што не тражи скоро никакво одржавање. Пере се обичном водом, мопом или влажном крпом. Оно што ће обрадовати љубитеље дрвета који не воле лично ангажовање око фарбања је да им та активност са WPC декингом неће ни бити потребна. Квалитетан декинг не тражи фарбање и полирање површина. Неће се десити да са временом драстично избледи под сунцем и добије другу боју. Све даске су уједначене боје и немају чворове као што је сличај са бродским подом или паркетом. Површина декинга је глатка, без љуспица, пукотина и труња. Уколико се гази босом ногом поред базена, декинг је врло пријатан и топао, за разлику од керамичких плочица.

Отпорност и издржљивост

Ова подна облога је композит направљен од 40% дрвета и 60% пластичних полимера. WPC декинг не трули, отпоран је на влагу, ветар, ниске температуре и ударце. Уколико сте се бринули да ли ће околина вашег базена поред викендице брзо пропадати, одговор је да неће, али само ако сте уградили WPC декинг плоче. Његова издржљивост је толико велика да се чини неподеривим за један људски век. Улагање у декинг је очито исплативо из више разлога. Уградњу можете обавити и сами уколико сте томе вични, уз савете продавца декинг подова.

За постављање декинга је неопходна потконструкција у виду металних кутијастих профила или дрвена потконструкција за терасе. Код продавца можете добити на увид информације о детаљним техничким карактеристикама, сертификате о УВ заштити и механичким отпорностима WPC декинг плоча.

Споља и унутра

Декинг најчешће купују власници великих отворених тераса, од којих желе да направе место за уживање. Такође, већина башти кафића и ресторана је поплочана управо WPC декингом. Погодан је за поплочавање стаза у дворишту, за одмориште поред отвореног базена и облагање предвиђеног пода поред роштиља. Ако желите да у свом дворишту направите кутак у коме ћете се састајати са пријатељима и уживати по лепом времену, декинг је ваша неизоставна ставка. Свака башта ће лепше изгледати уз ограђено одмориште поплочано декингом. Декинг се визуелно одлично уклапа са зеленилом, фасадном циглом, али и металним конструкцијама баштенског намештаја и намештајем од дрвета. Прилично велики избор боја и дезена ће се допасти свакоме ко размишља о употребљивости декинга у свом простору. На располагању су вам декинг плоче у боји различитог дрвета, нијансама бордо, браон и сиве боје, као и оне квадратног облика намењене мозаику.

Иако је креиран као подна облога за спољашњи простор, временом је декинг нашао и унутрашњу примену. Најчешће се користи у ентеријеру купатила, сауна и за израду различитог степеништа. Својом декоративном површином сваки ентеријер чини интересантним и топлим. Издржљивост композита омогућава да се без проблема нађе у просторијама које су изложене великој влаги као што је случај са саунама и летњим кухињама. Ентеријери у којима се нађе декинг су модерни и одају утисак луксуза и одмерености.