Прва симпатија, први пољубац, прва љубав... први стан.

Као што не заборављамо прву љубав, тако заувек у нама остаје урезан стан у ком смо живели након што смо се одвојили од родитељског дома. Некад он дође одмах после средње школе, други пут у касним двадесетим, па и тридесетим годинама. Који год случај да је у питању, обично немамо много идеја о томе шта је важно у стану јер је до тада неко други одлучивао уместо нас. Ево на шта, према мишљењу стручњака, треба да обратите пажњу.

Чак и ако волите јарке боје, не претерујте са њима, јер ваш стан може да се претвори у шаренило. Боље играјте на неутралне боје са понеким акцентом, на пример столицом или фотељом у јаркоружичастој боји. За елеганцију ће се побринути завесе. Мада се оне чине као непотребна инвестиција, поготово кад смо подстанари, невероватно је колико један комад тканине може да улепша простор и учини га топлијим. Играјте на слојеве, јер такви станови изгледају скупље и софистицираније, уложите у скуп квалитетан тепих, не заборавите прекриваче на софи или кревету, поготово кад долазе хладнији дани.

Један детаљ чуда може да направи у простору. Реч је о лампама. Било да су зидне, стоне или подне, лампе дају печат простору, па нађите оне које вам одговарају. Не само да су визуелно ефектне, већ је добро да светлост долази из различитих извора. То стан чини топлијим.

Зидови су још један важан аспект уређења. Ако немате новца за упечатљиво уметничко дело које ће бити центар просторије, будите креативни. Све што вам је потребно су рамови за слике. Можете урамити било шта, од менија неког ресторана, насловне стране омиљеног магазина, апстрактног симбола. Гледајте да ипак нешто веже све те фотографије и окачите слободно неколико у дневној соби, на пример изнад гарнитуре за седење. Ако живите у гарсоњери, важно је да визуелно одвојите спаваћи део од кухиње. За то вам могу послужити комоде, али и панели који могу бити и украсни и практични. Слободно дајте простору лични печат, било да је у питању излагање омиљених сувенира са путовања на једном послужавнику, слике које сте немарно одложили на под или тапете у ходнику са упечатљивим мотивима.

У спаваћој соби крените од удобног душека, наставите са меканим теписима и јастучићима, а инвестирајте у узглавље које ће ваш кревет учинити краљевским. Купатило ће лепше и уредније изгледати ако купите различите кутије за одлагање, а за кухињу купите фотографију или слику хране.