Уколико желимо да уштедимо када је у питању наш дом, онда морамо да мислимо дугорочно. Некада нам се нешто у првом тренутку учини као врло повољно, међутим, никако не размишљамо колико ће то дуго да нам траје и да ли ће добро да нам служи. Постоје три ствари, које су апсолутно проверене, које су ефикасне, које се исплате, које су економичне, али и које су еколошке, а то значи и здраве по вас, али и здраво по околину. Реч је о топлотним пумпама, лед расвети и пвц столарији. Уколико само ове три ствари “инсталирате” у ваш дом, уштедећете много на потрошњи електричне енергије, а притом ћете квалитетом бити јако задовољни.

Топлотне пумпе за грејање дома

Топлотне пумпе имају много предности, а свака од њих ће вам и те како значити и вероватно ће вас заинтересовати да мало више о њима истражите. Дакле, специфичност топлотних пумпи лежи у томе што они за загревање просторије користе искључиво природну топлотну енергију, односно већи део користе природну енергију, док је потребно додати само мало електричне енергије у неком облику. У процентима, то би значило да топлотне пумпе користе 80% топлотне енергије из природе потпуно бесплатно, дакле из неисцрпних извора околине, а само је потребно 20% додатне електричне енергије користе за свој рад. Топлотне пумпе су јако добре за подно грејање, радијаторе или припрему топле воде.

Лер расвета

Озбиљније и развијеније земље су схватиле колико је лед расвета заправо квалитетна и зато се у тим земљама само лед расвета и користи, док се класичне сијалице и те како избегавају. Много је разлога за то. Те државе јесу одговорније, али и сви они желе максимално да уштеде, наравно као и било који човек на било којем крају планете. Зашто бисте на неке основне ствари издвајали огромне суме новца.

Због чега ће да вам се исплати уколико уградите лед расвету?

Много је бенефита, али кренимо од оног најважнијег, а то је наравно трошак. Дакле, када уградите лед расвету, ваш трошак ће се смањити. Пре свега треба да знате да лед сијалице 80% електричне енергије претварају у светло, а то није случај са класичним сијалицама, које заправо 80% енергије претварају у топлоту, а управо је та топлота оно што ви највише плаћате. Зато ће вам у овом смислу бити много јефитније.

Друга врло важна ствар јесте век трајања лед расвете. Лед расвета траје годинама, када се једном одлучите за куповину лед расвете, више не морате да размишљате. Лед сијалице, односно лед расвету не морате да купујете на сваких месец дана. Дакле, једном купите и мирни сте за цео живот, а ви само израчунајте колико сте до сада новца дали на сијалице, које пуцају и кваре се много брзо. Лед расвета је далеко боље решење и за ваше очи, не само за ваш џеп. Лед расвета је одлична замена за природно светло и лед сијалице и те како пријају вашим очима, јер оне управо и замењују дневно светло, а зна се ипак да је дневно светло најбоље.

Нова столарија

Још једно еколошки прихватљивије и може се рећи здравије решење јесте пвц столарија, која је опет далеко повољнија, боље рећи исплативија од других врста столарије. Због чега је пвц столарија исплативија? Зато што дуго траје, не мења свој облик, изврсно служи сврси и нема потребе да више било шта улажете у њу, када је једном уградите. То на пример није случај са дрвеном столаријом.

Дрвена столарија је пре свега, на самом старту скупља, затим дрвена столарија често има значајно краћи век од пвц столарије, а трећа ствар веома је специфично одржавање дрвене столарије и врло је могуће да део дрвене столарије постану и одређени инсекти, као што је жижак, а то ће вас коштати. Ко се једном определио за квалитетну пвц столарију, бар 15 до 20 година није морао ништа више у овом смислу да улаже.