УБОДИ пчеле, осе, зоље, нарочито стршљена могу да имају фаталан исход. Од почетка сезоне било је више драматичних ситуација услед уједа стршљенова, па и смртних исхода. То би могло да се спречи ако би бар они који су већ имали буран имунски одговор на уједе ових инсеката увек имали аутоматску инјекцију адреналина која се даје у натколеницу или надлактицу. Те инјекције се, међутим, не продају у нашим апотекама, оне засад могу да се купе само у иностранству, а алерголог Рајица Стошовић из Клиничког центра Србије, упозорава да је то озбиљан проблем.

Професорка др Мирјана Богић, директор Клинике за алергологију и имунологију КЦС, каже да би тај проблем требало што пре решити јер аутоматски шприц није потребан само алергичнима на убод инсеката, него и алергичнима на храну.

Она каже да га у апотекама нема јер није исплатив, с обзиром на то да се не би масовно куповао.

- За сваку особу која је испољила неку од нежељених реакција на убод из редова опнокрилаца, наредни убод ствара већи ризик за развој још тежих, па и животно угрожавајућих последица - каже доктор Стошовић. - Оне би зато са собом требало да носе "алергијски пасош" са назнаком личних генералија, на који инсект су преосетљиви, где се налази адреналинска инјекција, са којим доктором или којом особом треба контактирати у случају да буду затечени у животно угроженом стању.

Последице преосетљивости на отров који ови инсекти убризгавају у организам жртве су различите. Неке особе немају реакацију, чак ни на вишеструке убоде, док поједини имају врло драматичан одговор.

- Данас је познато да трећина људи развија преостељивост на отров опнокрилаца - каже др Стошовић. - Највећи ризик од развоја алергије са драматичним последицама имају они којима се дешавају чести убоди пчела, оса или стршљенова, а који су услед тога и развили преостељивост на састојке отрова. Ризик се драстично повећава ако је реч о старијима, срчаним болесницима, а нарочито ако користе лекове из групе "бета блокатора", поготово када је реч о убоду стршљена.

Наш саговорник напомиње да се у случају убода опнокрилаца не развија увек алергијска реакција, већ услед вишеструких убода може доћи и до тровања организма, а тешке последице могу да настану и из непознатих разлога. Уколико је реч о тровању, симптоми се јављају тек после неколико сати или дана.

- Тровање отровом опнокрилаца лако се разликује од алергијских манифестација јер узрокује развој аритмије, срчани застој, инфаркт миокарда, бубрежни колапс, крварење или различите неуролошке испаде - каже др Стошовић. - У случају алергијске реакције, која наступа готово моментално, осим што је место убода отечено, црвено, болно, може да се јави и копривњача, оток меких ткива, а код највећег броја пацијената присутно је зујање у ушима, вртоглавица, нестабилност при ходу, па и изненадни губитак свести.

Најтежа последица је, наводи наш саговорник, гушење које узрокује оток слузокоже грла и ресице. Особе које већ пате од неког облика алергије нису нужно подложније бурној реакцији у случају убода опнокрилаца и уједа других инсеката.

С обзиром на последице које може да изазове само један стршљен, оса или пчела, велика пажња се поклања превентиви.

- Једини третман који је способан да у организму преосетљиве особе доведе до стварања толеранције на отров инсеката је имунотерапија, односно примена вакцина против алергије на убод инсеката - каже наш саговорник. - Ова метода лечења резервисана је само за оне пацијенте који су испољили најтеже, животно угрожавајуће реакције. Терапија се спроводи у болницама под надзором стручног особља у трајању од три до пет година.


НАЈОПАСНИЈИ УБОД У ВРАТ

Нежељене реакције на убод опнокрилаца постају драматичније ако се бодља зарила у врат у близини великих крвних судова, или ако је особа уједена за усне, језик, ждрело, ресицу...