ПРИЛИКОМ куповине стана, једна од кључних ствари треба да буде и оријентација стана у односу на стране света, и позиција зграде у односу на улицу или друге зграде. Оријентација у односу на стране света, иако делује наивно, изузетно је битна. Нарочито код малих станова.

Кад имате једнособан стан или гарсоњеру, на првом спрату рецимо, велика је вероватноћа да због суседног објекта сунце долази само ујутру два сата и после га нема цео дан, и онда ако је стан северно оријентисан - станари су осуђени да не виде сунца никада. Сунце осим што утиче психолошки на расположење, утиче и биолошки - убија бактерије и природно осветљава стан. Некретнинама које су оријентисане искључиво на север недостаје сунчевог светла и топлине, па их је много теже загрејати у зимским месецима.

Станови који су само западно оријентисани имају проблема лети јер је сунце јако, па је претопло цело послеподне и нема природне вентилације. Због тога морају да се спуштају се ролетне и клима-уређај мора стално да ради.

Идеално би било одабрати стан оријентисан на две супротне стране света, како би се максимално искористио природни ток сунца током дана и његов утицај на боравак у затвореном. Конкретно, због јаког ветра, у Београду је идеално да је стан позициониран на југозапад или на југоисток.