ЧОВЕЧАНСТВО користи подно грејање два и по миленијума. Овај метод измислили су стари Римљани, који су испод пода постављали цеви кроз које је пролазио топао ваздух. Археолози су остатке ових подних радијатора налазили у ископинама вила имућнијих Римљана, али и у јавним купатилима.

Систем загревања функционише тако што вода пролази кроз цеви положене у поду. Течност из бојлера зрачи топлоту, која се потом преноси на велику термалну масу, као што су плочице, а потом у простор. Људи који пате од алергија воле подно грејање јер оно не подиже прашину, буђ и друге алергене у ваздух као други системи грејања. Подно грејање је идеално за употребу код тврдих подних површина, као што су бетонска плоча, индустријски подови, керамичке плочице или камен, који често остају хладни у собама које се греју конвенционалним типовима грејања који су заступљени у већини данашњих објеката.

Постоје два основна типа подног грејања који се данас користе у објектима: хидраулични и електрични. Хидраулични системи су модерна верзија древних римских система, и најпопуларнији избор за власнике кућа који постављају систем подног грејања у целом објекту. Све донедавно су се у хидрауличним системима користиле бакарне цеви, али у савременим системима су флексибилне цеви налик на гуму постављену испод пода. Котао или бојлер се користи за загревање воде, која потом циркулише кроз цеви и која зрачи енергију и топлоту кроз под.

Хидраулични систем је најчешћи и најисплативији вид подног система грејања у климатаским областима с дугим грејним сезонама. Електрично подно грејање је далеко јефтиније од хидрауличног. Оно је много једноставније за поставку за власнике који желе да греју само једну или две просторије, као што су спаваће собе и купатило, на пример. Са системом електричног подног грејања, испод пода се поставља веома танки електрични панел, сличан електричном ћебету. Ови панели садрже жице отпорне на топлоту умотане унутар пропратног материјала и контролисане термостатом и тајмером.

Једина мана овог система грејања јесте његова инертност, то јест веома споро постизање задатих температура у просторији.

Цена подног грејања може да варира од 15 до 40 евра по квадратном метру, а зависи од тога које цеви и која подлога се користе као и да ли се ради регулација температуре и протока за сваку собу појединачно или само једна регулација за цео објекат.


ТЕМПЕРАТУРА 28 СТЕПЕНИ

Као завршна подлога за подно грејање препоручују се керамика, мермер или гранит јер су ови материјали врло добри проводници топлоте. Може се постављати двослојни или трослојни паркет. Паркет од пуног дрвета се не препоручује, јер може доћи до његовог расушивања, а самим тим и до разилажења паркета. Препоручљива температура полазног вода за подно грејање је од 35 до 40 степени, што нам даје на самој површини пода оптималну температуру око 28 степени.


ИНСТАЛАЦИЈА

СИСТЕМ подног грејања је могуће поставити у скоро свим објектима. Поред унутрашње инсталације, такође је могућа и спољашња поставка подног грејања. Врло је битно предвидети поставку подног грејања у фазама пројектовања. Приликом изградње објеката треба водити рачуна о поставци термоизолације и висини таванице. Подно грејање подиже висину пода за одређену димензију и смањује висину плафона.