УРЕЂЕЊЕ купатила је полазна тачка уколико решите да реновирате стамбени простор. Одабир зидних и подних облога је један од битнијих естетских и функционалних ставки при његовом опремању.

Доста произвођача нуди у својим салонима или каталозима серије плочица у већ датим комбинацијама и могућности је безброј. Постоје нека основна правила и смернице које вам могу помоћи при избору.

Величина, облик материјала, боја и завршна обрада су веома важни при куповини. Међутим, обратите пажњу на техничке карактеристике, као што су отпорност на млаз, клизање, проценат упијања влаге, тврдоћа, дебљина и димензије, које плочице сврставају по класама од прве до треће.

- Плочице прве класе морају имати гаранцију и на њиховој амбалажи су истакнути основни подаци као што су калибар, боја, серија и датум производње. Уколико имате пространо купатило бирајте веће плочице - прича, за "Новости", Никола Ђурић, мајстор са вишедеценијским стажом.

Практично и естетски је оптимално комбиновати два до три типа плочица. Ако одлучите да користите бордуре и мозаик, онда се потрудите да их комбинујете са неутралним тоновима.

- Уколико правите комбинацију зидних и подних плочица према димензијама имајте на уму и уклапање њихових фуга. Ако је фуга између плочица шира, обратите пажњу на модуларност плочица које се уклапају - прича Ђурић, саветујући да ако у купатилу нема довољно природног осветљења, или је сам простор скучен, бирају се светлији тонови.


Прочитајте још - 7 грешака приликом одабира плочица


Увек је најсигурније бирати беле санитарије, јер се лако комбинују са плавим, зеленим, жутим и плочицама осталих боја. Међутим, сада су модерни и плави лавабои од стакла, зелене каде и ормарићи боје дрвета, па треба водити рачуна да увек буду у контрасту са бојом плочица.

Уколико су, међутим, санитарије беле и плочице неутралних боја, обавезно у купатилу треба набавити декор који ће разбити монотонију. То могу бити завесе за туш кабину, простирке или огледало, које треба да буде централни део тоалета.


ФУГЕ

МАЛЕ фуге на керамичким облогама су само у случају ако се постављају ласерски сечене плочице са равним ивицама. Уколико су плочице са заобљеним ивицама, фуга мора бити широка, бар два-три милиметра. Површина између две плочице може бити беле или беж боје. Сада се могу купити и "оловке", којима се старе фуге, са којих не може да се скине буђ, могу покрити.