ЉУБИТЕЉИ писане речи вероватно не размишљају о естетској функцији омиљених наслова, али декоратери их опомињу да књиге нису само за читање, већ и за излагање. Оне дому дају топлину, па треба да имају место какво заслужују. Ако волите књиге и имате их много, потрудите се да уредите дом у складу са њима јер ће оплеменити простор, па ћете пожелети да читате чешће.

Дозволите њима да буду звезде, па дом уредите једноставно, а нека оне својим шареним страницама привуку погледе посетилаца. У том случају, полице треба да буду једноставне, без много украса. Најбоље да буду флексибилне због различите величине књига. Динамике ради, слажите књиге и вертикално и хоризонтално. Неки их организују по бојама, други по писцима, трећи по величини. Шта год био обједињујући фактор, не би било лоше да комбинујете књиге са другим стварима попут свећњака, сувенира, ваза за цвеће. Ако их имате много, ефектне су полице које иду од пода до плафона.

Зашто не бисте један празан зид у дневној соби употребили да изложите неке од ваших омиљених наслова? За то ће вам бити потребне само "невидљиве" полице и издалека ће ваше омиљене књиге личити на урамљене фотографије. На столовима за кафу декоратери предлажу да сместите енциклопедије или књиге о путовањима које ће ваши гости моћи да прелистају.

Многи књиге стављају у дневну собу, али нема разлога да њима не оплемените ни спаваћу. На празан зид ставите полице и поређајте омиљене наслове, тако ће вам бити при руци ако пожелите да их прелистате пред спавање. Добра идеја је да их ставите на украсне мердевине, а посебно место у декорисању заузимају старе књиге.

Нека буду на неочекиваном месту, у кухињи на пример. У овој просторији многи не стављају књиге, али нема разлога за то ако имате стаклене витрине. Популаран је лук направљен од књига, било за венчања, било у уобичајеним околностима, изнад камина или полукружних врата.


Неке од метода декорисања подразумевају да се књиге буше како би се ставили ексери, друге да се изваде све странице, а остаје само насловница, треће да се издубе и онда у средину "посади" цвеће, али ако сте прави љубитељ књига, заобиђите ове екстремне методе.

Савет плус: Посветите време декорисању простора за читање у ком ћете се осећати релаксирано. Удобна фотеља, лампа, саксија са цвећем, сточић на који ћете ставити кафу и одложити књигу - ништа друго није потребно.