ЛАЛЕ, руже, орхидеје, љиљани никад неће изаћи из моде. Ни уживо, ни на зидовима. И зато, ако већ не можете стално да у дому имате свеже цвеће, украсите зидове цветним тапетама.

Нема модног дизајнера који није на неки начин био инспирисан најлепшом креацијом природе, па није ни чудо да су "вирусом" захваћени и ентеријеристи. Зидне тапете са мотивима цвећа асоцирају на прошла времена, али не морају да буду старомодне, уз мало пажње, уклопиће се у модерни ентеријер, а нарочито "иду" уз ретро дизајн који подсећа на нека стара (боља) времена. Осим свевремених ружа, популаран је трешњин цвет, као и разни други, па и апстрактни цртежи цвећа. Могу то бити велики цветови или тек понека гранчица, некад пастелних, други пут јарких боја, али увек имају исти ефекат - да развеселе просторију и учине је разигранијом.

Ове тапете лепо се уклапају у све просторије, од спаваће собе до купатила. Трпезарија је најочигледнији избор, али и у дечјој соби тапете у јарким бојама са цветним мотивима могу бити занимљиве. У спаваћој соби бирајте тапете у неутралној боји, на пример беле са бледоружичастим ружама. Ако сте храбри определите се за јарке боје, на пример беле, розе и жуте цветове на црној или црвеној основи. Овај помало готички принт учиниће да помислите да сте у краљевским одајама, па је можда најбољи за ходник или део дневне собе.

Ко не воли боје, такође има избор, тапете у црно-белом тону често осликане тако да помислите да их је радио највећи уметник. Веома су елегантни бели цветови и листови на неутралној подлози попут беж или пудер розе.

Ако не волите цвеће, изаберите биљке. Годинама је у тренду тропски дизајн који доноси дашак прашуме у домове на свим меридијанима. Још ако нађете тапете које уз биљке комбинују мотиве неких животиња, од мајмуна до инсеката, направили сте пун погодак.

Важно је да не претерујете. Пошто је реч о упадљивим детаљима, определите се да украсите један или највише два зида. Више зидова са цветним тапетама "трпе" једино велике просторије или оне са високим плафонима и у том случају шара би требало да буде сведенија. Такође, остатак ентеријера треба да буде сведенији, у супротном, простор ће деловати помало кич.

Савет плус: Ако нисте сигурни да ли су цветне тапете прави избор за вас, почните са стикером са једним цветом који може да буде ефектан детаљ на белом зиду.