Расвета је необично важна у амбијенту, јер њоме можете да креирате атмосферу по жељи. Осим централних тела која се своде најчешће на велике лустере, топлину дома употпунићете амбијенталним осветљењем, зидним, подним и стоним лампама.

Помоћу њих можете да створите романтичан или супермодеран амбијент, да нагласите атрактивне комаде намештаја или камуфлирате евентуалне недостатке као што су високе или ниске таванице, оштећења на зиду или поду, старе комаде намештаја...

Расвета је незаобилазна ставка при уређењу ентеријера, често и полазна основа којој декоратери посвећују много пажње, јер њеном применом простору дају посебан печат. Ипак, најважније је да се расветни елементи уклопе у амбијент.

Лампе необичних облика и боја идеалне су за модерне станове у којима је намештај у минималистичком стилу, сведених линија. Класични и рустични ентеријери, у којима је сваки комад намештаја вредан пажње, заблистаће у пуном сјају уз светлосна тела дискретније форме и пастелних тонова.

Последњих година у тренду је ЛЕД осветљење. Осим што флуоресцентни сјај оставља необично јак визуелни утисак, погодан је и као допунски и декоративни вид расвете. Лампе се уграђују у кухињске елементе, намештај у дневном боравку, спаваћој соби или купатилу.

Данас је готово сваки материјал заступљен у изради расветних тела, врло ефектно делују лампе и лампиони од дрвета, ратана и бамбуса, као и модели од стакла, пластике, кристала, метала, па чак и папира, који ноћу осветљавају, а дању украшавају дом.

НАГЛАСИТЕ ЗИДОВЕ

Атрактивни зидови, тапете, налепнице, као и уметнички предмети, најбоље ће доћи до изражаја помоћу адекватне расвете. Зидове ћете савршено нагласити ако на плафону изнад њих поставите гипсани "украс" са уграђеним лампицама.

Када су слике у питању, изнад горњег рама или директно на рам поставите лампу и усмерите је тако да светлост директно пада на слику. Када искључите остала светла, у полутами ће деловати апсолутно фасцинантно.