РОДИТЕЉИ несвесно могу да погреше у васпитању своје деце уколико је њихово понашање проблематично, упозоравају стручњаци. На основу студије из Бостона, тим психолога је направио листу "токсичних" образаца који угрожавају изградњу здравих личности.


* Родитељима се највише замера психолошка/емоционална уцена за којом многи посежу. То се дешава када злоупотребљавају ауторитет, мислећи да ће тако бити добро. Условљавају га да ће му нешто купити или учинити уколико уради или каже то и то. У противном ће га казнити или му ускратити нешто што му је важно.

* Када маме и тате константно подсећају дете шта су све учинили за њега, приговарајући му да је упркос томе незахвалан, малишану се у свест усађује да је лош. Тог осећаја ће се тешко ослободити током живота, колико год исправан био.

* Бити благ према једном, а друго дете стално грдити и омаловажавати, пребацујући му да никада неће бити као брат или сестра, ствара раздор у породици. Ту нико не може добро да се осећа, а код "лошег" детета фрустрације расту са сваким новим поређењем са "добрим".

* Родитељска потреба да им наследник буде у свему најбољи је вишеструко опасна. Самопоуздање детета је на удару, а притом се јавља и психолошки и физички замор у покушају да се испуне сва очекивања тате и маме.