НАУЧНИЦИ са универзитета у Вашингтону и Флориди истраживали су шта највише утиче на прехрамбене навике деце. У студији су користили намирнице које малишани најмање воле да једу тако што су им једну стално нудили као оброк, док су другу "зачинили" и причом колико је здрава за њихов развој.

Пре почетка студије, истраживачи су децу, од три до шест година, питали да ли воле парадајз, зелене паприке и друго поврће. Уз једну намирницу говорили су им да ће им помоћи да брже расту, трче и да се не разболе. После шест недеља, оба приступа су имала приближно исти резултат.

Али када су месец дана касније поново проверавали навике деце, показало се да је знатно боља била метода којом су малишанима нудили храну, уз појашњење зашто баш то треба да једу. Деца су у просеку јела 14 грама више хране коју не воле него раније, а научници сматрају да и то представља помак.