БАЛЕТ су снови песника које је неко схватио озбиљно - записао је француски књижевник Теофил Готје о омиљеној театарској игри многих девојчица. Иако је плес еволуирао, па данас деца плешу на најразличитије кореографије и похађају часове игре чија имена не можемо ни да упамтимо, балет је преживео. И сва она чаролија коју је са собом носио откако је први пут "залепршао" подијумом.

Да девојчице и даље маштају да буду балерине, нестрпљиво ишчекујући да обуку трико и обују балетанке, а онда са пунђицом на глави покупе аплаузе публике, потврђује нам Сања Флањак из Уметничког центра "Адађо НБ". Њихова најмлађа балерина има две и по, а најстарија 11 година.

- Прво што се скоро свакој девојчици свиди су трикои или костими за час, као и шминка и шљокице за наступ - каже Сања. - То су врло често разлози због којих и оне најмлађе желе да постану балерине.

Саговорница "Живота плус" каже да за бављење балетом у балетским студијима и центрима старосна граница не постоји. Углавном долазе деца узраста од две и по до девет година, али девојчице имају могућност и после десете да наставе са часовима. Између осме и десете године, мале балерине које покажу жељу, способност и таленат могу да упишу прву годину ниже балетске школе. А, уколико дете показује интересовање за музику и плес, може да крене у балетско забавиште већ са две и по године. Оно ће, кроз композиције, игру и кореографије прилагођене његовом узрасту, већ тада учити основе балета. Практично са цуцлом у устима.

- Посебност нашег центра и наших принцеза је то што сваки час започињемо са много љубави и загрљаја. Када тренирамо са најмлађима, обавезно морамо да направимо две паузе, да се изгрлимо и изљубимо, иначе се нека од балерина растужи јер ме није бубила (љубила). Често се чује на часу: "Ја тебе вовим најише на сету" - каже кроз осмех Сања.

Свака група има програм прилагођен узрасту.

- Увек почињемо загревањем, вежбама на партеру које утичу на правилан развој дечје мускулатуре, а затим играмо кореографије помоћу којих подстичемо музикалност и меморију. Са најмлађим балеринама радимо најједноставније кораке. Ходање на прстима, на петама, скокиће, окрете. Једном месечно балеринице имају могућност да истакну своју машту у креативном делу програма - објашњава саговорница.

Стручњаци поздрављају сваку физичку активност и хоби као матрицу правилног развоја малишана. Тако родитељи могу да рачунају да ће уписом деце на балет бити сигурни да раде у њихову корист.

- Балет је захтевна дисциплина за коју је потребна велика посвећеност. Али он заиста много утиче на правилан развој деце, како физички тако и психички. Захваљујући корективним вежбицама чинимо добро нашим леђима, јачамо кичмени стуб, предупређујемо лоше држање тела и деформитет стопала и кичме - наводи Сања.

Често се, међутим, говори и о мукама кроз које пролазе балерине, а које су највидљивије на стопалима која крваре и болна су. Да ли неке девојчице због тога одустају од игре упркос љубави?

- Оне које се рекреативно баве, не могу да дођу до те, "суровије" стране балета. Нама је, наравно, битно да што боље савладају материју, али уколико их нешто боли, не форсирамо их. Најбитније је да нашим принцезама покажемо на који начин да испоље креативност и машту, да их ослободимо страха који сви имамо на јавним наступима, а најлепши део овог заједничког "посла" је дружење - каже саговорница.


РАЗВИЈА САМОПОУЗДАЊЕ

ИСТРАЖИВАЊА показују да је бављење балетом улагање и у развој здравих навика и социјалних вештина.

- Он нас учи дисциплини и лепом понашању. Деца су организованија и посвећенија ономе што раде, а већ са првим наступима и такмичењима подстичемо и њихов такмичарски дух. Развијају сигурност, социјализују се, ослобађају се страха и треме, стичу самопоуздање, путују и стичу нова искуства - наводи саговорница.