На летњем распусту школарци желе да се одморе, а родитељи, пред краја лета да почну да се припремају за школу. Ко је у праву? И једни и други.

Уколико имате одликаше, онда је поштено да их пустите да се "издувају" и књиге одложе са стране. Физичка активност, интензивније дружење са вршњацима и више сна него иначе сигурно ће им пријати, па ће се освежени вратити у школске клупе. Уосталом, они су то и заслужили.

Ако ваше дете кубури са оценама, онда имате право да га натерате да на распусту учи, како би било боље. Међутим, психолози кажу да у томе не треба да претерујете, јер је школа важна исто колико и њихово здравље. Уколико будете престроги и ускратите клинцу да се игра и дружи само зато што је попустио са оценама, биће врло несрећан. А притом, то уопште неће бити гаранција да ће заблистати на новим контролним задацима.

Зато је важно да будете умерени у "очитавању лекција" и заједнички дођете до решења колико би недељно требало да учи, а колико му времена остаје да се опусти. Уз добру организацију и лепе речи, све може да се постигне на обострано задовољство.