Школска година ускоро почиње, а ако желите да свом тинејџеру олакшате повратак у учионицу, можете му помоћи да украси собу. Креативност, индивидуалност, слобода - ово су три ствари које треба да имате на уму кад уређујете собу за свог тинејџера, било да је у питању дечак или девојчица.

Тинејџери у својој соби проводе највише времена кад су у кући, зато је важно да се у њој осећају удобно. Деци у овом осетљивом узрасту је веома важан лични простор, па водите рачуна о томе, поготово ако пубертетлија дели собу с братом или сестром. Многи тинејџери и даље имају играчке којих не би хтели да се одрекну, али желе и да покажу да су одрасли, па треба наћи праву меру између та два пола.

Дозволите адолесценту да изрази неку своју пасију, био то спорт, музика или мода, јер за њега спаваћа соба није само простор за релаксацију, већ и бег од света који му постаје све компликованији. Соба треба да испуни неколико функција, да буде простор за учење, дружење са другарима и место за одмор и спавање.

Већина тинејџера преферира модерни стил, али то не значи минималистички. Ретко који адолесцент ће предност дати црно-белом сведеном ентеријеру, осим ако није ватрени навијач. Док одрасли воле просторе који су суптилни и умирујући, тинејџери цене живописне собе јарких боја које "вриште" од енергије. Неки, с друге стране, воле тамне собе, па нађите компромис са својим тинејџером, дозволите му да један зид офарба у црну, тегет или неку другу тамнију нијансу.

Нека зид краси мотивациони цитат или стих омиљене песме, а свидеће му се и украшавање зида у стилу стрипа или графита. Ово је време кад имају идоле, па им дозволите да собу украсе фотографијама омиљених звезда. Мада, једно истраживање је показало да би од детаља у соби већина тинејџера волела постер на ком су они са својим пријатељима, па им предложите такав украс.

Ако у соби нема простора за сто, немојте се бринути, већина тинејџера свакако више воли да учи седећи на кревету или поду. Али зато не штедите на простору за одлагање јер је то тинејџеру најпотребније, пошто ретко који адолесцент може да се похвали уредношћу. Нека негде поред кревета буде корпа за одлагање веша, да се ствари не би вукле по целој соби. Ставите што више полица да би имали где да оставе ситнице.

Савет плус: Немојте да правите крупне промене јер су тинејџери склони мењању мишљења, па оно што им се данас допада већ сутра може постати непожељно.