Ваш малишан пре подне не може да поједе ни воћку, а онда током ноћи махнито отвара фрижидер и убацује у стомак све што му падне на памет? Уколико вам је блиска ова слика, врло је вероватно да ваше дете пати од синдрома ноћног преједања.

Јасно вам је да он може да доведе до сувишних килограма, али стручњаци упозоравају да је од тога важније да се пронађе узрок грицкања хране у ситне сате, јер ситуација може да буде много озбиљнија од буцкастог изгледа. Утеху у фрижидеру углавном проналазе особе под стресом и оне које пате од депресије. Од синдрома ноћног преједања пати 1,5 одсто укупне светске популације, од чега је 42 процента гојазних и 44 одсто оболелих од депресије. Зато проверите да ли ваше дете има неке друге проблеме, да ли га нешто мучи и због нечег одлази тужно у кревет.

Ситуација није безазлена, али није ни безизлазна. Поремећај треба и може да се лечи, а у томе је врло успешна психотерапија, уз наравно - промену режима исхране и начина живота. Оброци морају да буду чешћи, мањи и уравнотежени, а доручак је најважнији. Салата и воће су препорука за вече, уз обавезно опуштање, јер је очигледно да је детету потребно.