Уколико је ваше дете неодлучно, несамостално, псује или не поштује одрасле, запитајте се где сте погрешили. Ви сте њихов узор, тако да све што као родитељ урадите они упијају попут сунђера. Неколико грешака у односу према малишанима има пресудан утицај на њихово свеукупно понашање.

* Ако ви друге прекидате док говоре и упадате им у реч, то исто урадиће и ваше дете. Да се то не би дешавало, будите стрпљиви. Кад разговарате са њим или другим људима из вашег окружења, сачекајте да до краја кажу шта желе па тек онда одговорите или наставите причу. Личним примером покажите културу у комуникацији.

* Не понашајте се превише заштитнички, јер ће постати зависни и од вас и од других људи. Деца навикнута да им родитељи решавају проблеме, да им крче пут или доносе одлуке уместо њих, касније се теже сналазе у животу.

* Научите своју децу пристојности и лепом понашању на време. Речи попут "извини", "хвала", "молим те" требало би да постану саставни део њихове језичке културе у опхођењу са другима. Псовке звуче симпатично док су врло мали, али касније постају израз непристојности.