СВИ КОЈИ имају проблема са дисајним путевима све чешће се ослањају на инхалаторну терапију која омогућава безболну примену лекова у кућним условима. И док је некада за овај поступак била довољна посуда са топлом течношћу и пешкир, данас се за ову терапију користе апарати који претварају течности у честице аеросол - инхалатори, а ефикасност зависи како од карактеристика апарата, тако и од пацијента. Компресорски се углавном користе за лечење обољења доњих дисајних путева, астме првенствено. Ултразвучни инхалатори аеросол стварају треперењем кристала кварца и користе се углавном у лечењу обољења горњих дисајних путева (синузитис), или хроничних обољења доњег (бронхиектазије, хронична опструктивна болест плућа, цистична фиброза).

У ове апарате могу да се стављају различити лекови, а најчешће се примењују препарати за ширење бронхија. Нјихово дејство траје око четири сата, тако да инхалације могу да се понављају после тог периода, а уколико је напад астме веома тежак, инхалације могу да се дају и на два сата.

- Не би требало давати високе дозе јер се тако избегавају нежељена дејства (лупање срца, дрхтање мишића итд), а лек се може давати чешће - објашњава професор др Бранимир Несторовић, начелник Одељења за пулмологију и алергологију Универзитетске дечје клинике у Београду. - Обично се саветује пет капи спалмотила или алопрола за предшколску децу, а 10 капи за старију децу или одрасле, или шест капи беродуала за мању децу, а осам до десет за старију децу и одрасле.

ИЗБОР АПАРАТА Препорука стручњака је да увек треба погледати техничке карактеристике апарата и бирати оне који имају проток око осам литара у минуту (односно најмање 1,6 пси). Такође, битна је количина течности која се ставља у њих. С обзиром на то да се око једне трећине лека губи током инхалације, најбоље је да буде око четири милилитра течности у инхалатору.

Лекови за ширење бронхија не би требало да се користе дуже од седам дана, јер после тога могу да имају нежељена дејства. Пауза би требало да траје бар седам дана до следећег коришћења. Уколико су потребне честе инхалације, неопходно је да се уведе нека врста превентивне терапије.

- Деци до три године са астмом данас се као основни начин дуготрајног лечења ради инхалација пулмикортом (инхалирани стероид у облику раствора) - каже др Несторовић. - Веома је важно да се после инхалација детету да да попије течност, да се лек испере из уста, како не би добило гљивичну инфекцију. Код лекова ове врсте најважније је да се примењују препоручене дозе, јер је у том случају могућност нежељених дејстава минимална. Чим је дете добро, потребно је смањити дозу и број инхалација, а најчешће се почиње са две инхалације дневно, а потом се смањује на једну, јутарњу.

Често се, посебно одраслима са хроничним оштећењима плућа, дају лекови за разређивање секрета (најчешће флуимуцил). Он је у овом облику изузетно ефикасан, али има једну непријатну нуспојаву, појачава кашаљ.

ДИСАТИ СПОРО И ДУБОКО И начин дисања утиче на количину лека која ће доспети до плућа. Пацијент би требало да дише споро и дубоко, а уколико је реч о деци треба их смирити да не плачу (јер се тиме смањује продирање лека у плућа). Инхалације се могу радити преко маске за лице или наставка за уста. Уколико се користи маска, треба дисати на уста, јер највећи број честица који доспева у нос не пролази даље.

Као лек за разређивање секрета може да се користи и концентровани раствор соли (нпр. тропостотни или 7,5-процентни раствор кухињске соли). Овакав начин лечења је посебно користан код цистичне фиброзе. Понекад као споредно дејство може да се јави повишена телесна температура, која пролази након сат времена без икакве терапије.

Не би требало у инхалаторе стављати разблажене растворе, нарочито не дестиловану воду, јер могу да провоцирају тешке нападе астме.

Доскора су се и многи биљни екстракти користили у лечењу болести дисајних путева, али је почетком године Европска агенција за лекове и лековита средства забранила примену ових препарата преко електричних инхалатора.

- Биљни препарати (посебно нана код хроничног кашља или етерична уља код инфекција синуса и бронхија) могу да се примењују на традиционалан начин - инхалацијама кључале воде са пешкиром преко главе - објашњава професор др Несторовић.