САМО што је, почетком јуна, у Сплиту добио награду Upcoming Star, за ново, креативно име на дизајнерској сцени, које се истиче оригиналним креацијама и високом продукцијом, Стефан Ђоковић (28) недавно се вратио из Дубаија са још једним признањем – проглашен је Best Haute Couture Designer-ом, односно најбољим креатором високе моде на ондашњој Недељи моде, где је представио своју колекцију Royals. Све ово можда не би било толико необично да је реч о младом дизајнеру у експанзији, међутим, како говоримо о оперском певачу и пијанисти, који је на докторским студијама клавира у Београду и магистарским опере у Лондону, успех у сфери моде је помало неочекиванији. Наш саговорник бави се модним дизајном мање од годину дана. Прву колекцију приказао је прошле јесени и од тада не престаје да скреће пажњу јавности на себе.

Насмејан и непосредан младић, светле косе и очију, потиче из музикалне крагујевачке породице, у којој је сваки члан имао смисла за различите врсте уметничког изражавања. Занимало нас је да ли љубав и оствареност у једној врсти уметности подстичу њихов развитак и према другој. Стефан нам је рекао да је уметност таква да стуруји и дотиче више поља, па су у његовом случају све ове везе нераскидиве, јер је за развој у једној потребно познавање друге.

На питање када би морао да се представи само једним звањем, које би то било, Ђоковић одговара да би најбоље обухватио све под - мултимедијални уметник. Ради као музичар и дизајнер, а има и тенденције ка продукцији и режији. Претпоставили смо да магистарске студије опере у лондонској Trinity Laban школи имају велике предности у односу на образовање у Србији, што нам је млади уметник и потврдио:

- Велики број наступа, висок квалитет продукција, сјајни услови за рад, то су само су неки од разлога зашто сам наставио школовање на Trinity конзерваторијуму. Не волим претерано да поредим школске системе, јер сам од оба много добио. У прилог томе говори и чињеница да у исто време радим докторат из клавира у Београду.

Својим највећим успехом Стефан сматра концерт у престижном њујоршком Карнеги Холу, а открива нам да му се жеља за опробавањем у дизајну јавила врло спонтано, инспирисана музиком.

- Једно вече сам размишљао како бих ја приступио костимима. И, непуних годину дана касније десило се да радим на светским недељама моде и костиме за представе – објашњава Ђоковић, додајући шта га највише инспирише: - До сада сам увек полазио од идеје како би колекција била приказана, шта би била њена порука и општа естетика. Био сам вођен музиком, простором, покретом...

Млади уметник наводи да планира да настави развијање бренда на глобалном нивоу, јер је, како каже, увек имао потребу да оно што ствара приказује и ван наших граница. Свој приступ моди сматра уникатним, одређујући га као "мода кроз монокл музичара", а на питање како и чиме је заслужио да добије позиве за учешће на недељама моде у Лондону, Њујорку, Ванкуверу, Шангају, Кану, Ђоковић одговара:

- Сматрам да су баш тај приступ, који је специфичан, као и велика посвећеност у раду били занимљиви публици. Можда су се људи заситили сувопарних погледа на то шта мода јесте и мора да буде и једноставно су позитивно одреаговали на нешто што је естетски "васпитано" и квалитетно – појашњава Стефан.

Награде које је добијао у последње време, доживљава као ветар у леђа, поготово неколико модних које су се, како каже, заређале и још више га увериле у то да му је место и у овом свету. С обзиром на то да има превише обавеза и да их све беспоговорно обавља, заинтригирало нас је на који начин успева да их све уклопи тако да ниједан сегмент његовог живота не трпи. Открива нам да је за то одговорна помало нереална али логична и здрава тежња свих нас да направимо баланс у животу. Ипак, најмање времена преостаје му за одмор, али то, тврди, планира да исправи у наредна два месеца.


НА РЕЛАЦИЈИ ЛОНДОН-БЕОГРАД

- ЖИВИМ на релацији Лондон-Београд и за сада ми то одговара. Идеалан сценарио је да имам базу у својој земљи и да наставим да радим пројекте по целом свету - открива млади уметник, који са светским тенисером број један није у сродству, осим што се, стицајем околности, зове и презива као његов син.